No i pojawiły się pierwsze, niepakowane w plastikowe pojemniczki truskawki 😉
Słodką przygodę z nimi zaczęłam od czegoś klasycznego, ale w mniejszym wydaniu (bo za klasyk uważam tartę z budyniem waniliowym i truskawkami), a chodzi o kruche tartaletki wypełnione soczystą konfiturą truskawkową, aksamitnym, waniliowym kremem budyniowym (niby fachowo crème pâtissière, czyli cukierniczy krem francuski – jak dla mnie to trochę rzadszy, gładszy budyń), galaretką truskawkową i świeżymi truskawkami.
Schłodzone smakują najlepiej, a smakują po prostu wspaniale!
Inne przepisy z wykorzystaniem truskawek:
- Tarta truskawkowa z serem
- Letni torcik waniliowy z truskawkami
- Tort czekoladowy z truskawkami i galaretką
- Sernik z truskawkami i kruszonką
- Drożdżowe babeczki nadziewane truskawkami
- Kladdkaka – klejące szwedzkie ciasto czekoladowe z truskawkami i borówkami
- Biskwity z bitą śmietaną i truskawkami
- Mini torcik z paluszkami czekoladowymi oraz truskawkami
- Tiramisu w pucharkach z musem truskawkowym i lodami
Przepis na tartaletki z waniliowym kremem budyniowym, konfiturą, galaretką i truskawkami (8 sztuk o średnicy 9cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty; dodałam konfiturę)
Składniki:
Kruche ciasto:
- 230 g mąki pszennej (tortowej)
- 40 g cukru pudru
- 130 g zimnego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
Waniliowy krem budyniowy:
- 500 ml mleka
- ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty z wanilii
- 5 dużych żółtek
- 85 g cukru
- 35 g mąki pszennej (tortowej)
- 30 g skrobi ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 300 – 400 g świeżych truskawek
- konfitura truskawkowa
- 40 g galaretki truskawkowej rozpuszczonej w 125 ml wrzątku
*w wersji wegetariańskiej należy użyć galaretki z agarem
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto szybko zagnieść, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1h.
Schłodzonym ciastem wyłożyć foremki (rozwałkować je na grubość około 3mm) na tartaletki delikatnie wysmarowane masłem i oprószone mąką pszenną – ponownie schłodzić 30 minut.
Następnie wierzch ciasta oprószyć mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, a na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż).
Piekarnik nagrzać do 220°C, potem obniżyć temperaturę do 200°C, wstawić ciasto i podpiec je przez 10 minut. W dalszej kolejności foremki wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 7 – 10 minut (do zezłocenia i podpieczenia spodu).
Wyjąć. Wystudzić.
W tym czasie przygotować waniliowy krem budyniowy: w garnku zagotować mleko z ziarenkami wanilii, a gdy zacznie wrzeć zdjąć je z palnika. Żółtka i cukier utrzeć do białości, dodać mąkę, skrobię – zmiksować do gładkiej pasty i wlać do niej 100 ml wrzącego mleka – połączyć. Zahartowaną pastę jajeczną wlać do reszty mleka, dokładnie wymieszać i postawić na palnik – gotować, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia. Zestawić. Przykryć folią spożywczą. Odstawić do wystudzenia.
Galaretkę rozrobić i odstawić do momentu kiedy zacznie tężeć, ale wciąż będzie płynna.
Wykonanie:
Kruche tartaletki wypełnić konfiturą truskawkową, schłodzonym kremem budyniowym, tężejącą galaretką i świeżymi truskawkami.
Schłodzić.
Przechowywać w lodówce.