W niedzielne popołudnie wzruszyłam się zekranizowaną baśnią Braci Grimm „Gwiazdy i dukaty”. To historia dziewczynki o imieniu Mina, która z ubogiej wioski, usytuowanej tuż obok Gilowego Lasu, wyrusza w delegację do króla, by poprosić go o wypuszczenie rodziców, trudniących się tkactwem – zamknął ich u siebie za brak zapłaty podatków w celu odpracowania należności (rok pracy za pół roku zadłużenia – genialny). W trakcie dalekiej drogi napotyka rozmaite osoby, oddając im wszystko, co posiada – i chyba to bezinteresowne miłosierdzie sprawia, że kiedy jest najgorzej, gwiazdy po prostu zamieniają się w złote dukaty…
Jak ja kocham baśnie, od zawsze i na zawsze – wzruszają mnie odkąd pamiętam, ale na głos nigdy się do tego nie przyznaję 😉
A teraz trochę o tym, co na czerwcowy deser.
Jakoś mnie w tym roku pochłonęły truskawki, ale mimo tego truskawkowego upojenia udało mi się upiec i coś z rabarbarem i z czereśniami, i nawet z borówkami, więc teraz nadszedł czas na maliny (całe wieki obiecuję sobie wykonać słynną „malinową chmurkę”, ale nie mogę się za nią zabrać; nie lubię pracować z galaretkami i z bezą, jednak zrobię, na pewno zrobię) – a one tutaj raczej jako słodko-kwaśny dodatek, pyszna ozdoba usadowiona na kremowym kleksie z serka mascarpone, który wzbogaca smak tych niedużych muffinów: puszystych, wilgotnych, kakaowo-serowych, co po delikatnym wymieszaniu tworzy marmurkowy wzorek 😉
Inne pomysły na maliny dostępne na blogu:
- Malinianki
- Wafelkowy torcik z malinami
- Charlotte z malinowym kremem
- Torcik bezowy z kremem cytrynowym, malinami i truskawkami
- Piętrowy tort czekoladowy z malinami
- Czekoladowy sernik z malinowym kremem oraz musem
- Muffiny z malinami, białą czekoladą oraz bezami
- Babeczki Raffaello z dżemem malinowym
- Panna cotta z białą czekoladą i sosem malinowym
- Budyniowe babeczki malinowe z bitą śmietaną i żelem
- Kakaowe pierogi z malinami, serem i białą czekoladą
- Sałatka owocowa z malinami i advocaatem
- Koktajl malinowo-kokosowy
Przepis na marmurkowe muffiny kakaowo-serowe z malinami (10-12 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty; dodałam serek i maliny)
Składniki:
Ciasto kakaowe:
- 250 g mąki pszennej (tortowej)
- 30 g gorzkiego kakao
- 100 g cukru
- 70 g brązowego cukru
- 2 duże jajka
- 175 ml mleka
- 115 g masła (roztopionego i przestudzonego)
- 70 g gorzkiej czekolady (posiekanej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 170 g twarogu, tłustego lub półtłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
- 1 żółtko
- 3 łyżki cukru
- 8 g cukru waniliowego
Dodatkowo:
- 250 g serka mascarpone
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- świeże maliny (do ozdoby)
Sposób przygotowania:
W misce, przy pomocy rózgi kuchennej, połączyć jajka, mleko, masło i cukier. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem oraz gorzkim kakao. Na sam koniec wmieszać posiekaną gorzką czekoladę.
Ciasto rozdzielić równo pomiędzy papilotki, nalewając mniej więcej do 3/4 wysokości.
Dalej na środek ciasta nałożyć po 2 łyżeczki nadzienia serowego (dokładnie połączyć wszystkie składniki) i delikatnie wymieszać łyżeczką z górną częścią ciasta kakaowego, by uzyskać efekt marmurka.
Piec około 25 minut, w temperaturze 170°C.
Wyjąć. Wystudzić. Z wierzchu ozdobić kleksem z serka mascarpone wymieszanego z cukrem pudrem oraz świeżymi malinami.