Tort czekoladowy z malinami

Oderwałam się na chwilę od książki, którą obecnie czytam, zagarnęłam ze sobą kubek kawy i przyszłam tu, by wstawić przepis na piętrowy tort, którego podstawę stanowią dość ciężkie, kleiste, mocno kakaowe blaty przełożone jedwabistym musem czekoladowym i świeżymi malinami.

Niech dodatek majonezu nikogo nie zraża, bo przecież on sam składa się z jajek oraz oleju, czyli składników zawsze do ciast dodawanych, ale należy pamiętać, że musi być to majonez naprawdę dobry jakościowo, delikatny w smaku, a nie ten typu light.

Przepis podaję za autorką, bo ja wykonałam mniejsze blaty (u mnie było to: 20cm, 15cm i 10cm), więc w oryginale ciasto jest jeszcze wyższe 😉

Przepis na Tort czekoladowy z malinami (tortownice o średnicy:  25cm, 20cm i 15cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

Blat czekoladowy 25cm:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 3/4 szklanki gorzkiego kakao
  • 1 i 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 3/4 szklanki majonezu
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Blat czekoladowy 20cm:

  • 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
  • 0,5 szklanki gorzkiego kakao
  • trochę mniej niż 1 szklanka brązowego cukru
  • 0,5 szklanki majonezu
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Blat czekoladowy 15cm:

  • 0,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1/4 szklanki gorzkiego kakao
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki majonezu
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Mus czekoladowy:

  • 450 ml śmietany 36%
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 500 g malin (do ozdoby)
  • cukier puder (do oprószenia)

Sposób przygotowania:

Blaty czekoladowe (czynność powtórzyć 3 razy – oddzielnie do każdego blatu):

Kawę zaparzyć we wrzącym mleku, ostudzić.

W misce, przy pomocy rózgi kuchennej, wymieszać: majonez, ostudzoną kawę i brązowy cukier. Do gładkiej mieszanki wsypać mąkę przesianą z gorzkim kakao oraz sodą oczyszczoną – wymieszać ręcznie, rózgą, do dokładnego połączenia się składników (powinna powstać gęsta, jednolita masa).

Gotowe ciasto przelać do tortownicy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 170°C zależności od wielkości tortownicy:

25 cm. około 40 minut

20cm. około 35 minut

15cm. około 30 minut

Wyjąć z piekarnika. Wystudzić.

Mus czekoladowy (TRZEBA PRZYGOTOWAĆ DZIEŃ WCZEŚNIEJ):

W małym garnuszku podgrzać śmietanę z cukrem pudrem do wrzenia, następnie wrzucić do niej połamaną gorzką czekoladę, na chwilę odstawić i wymieszać do połączenia i powstania gładkiego sosu. Wystudzić i schłodzić w lodówce przez minimum 12h. Po upływie tego czasu ubić do otrzymania gęstego czekoladowego musu.

Wykonanie:

Poszczególne blaty tortu układać na sobie, zaczynając od największego, przekładając je kremem czekoladowym i malinami. Z wierzchu oprószyć cukrem pudrem.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Czekoladowe, Owocowe, Przepisy, Torty i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *