Zainspirowana chłodną pogodą i szumiącymi liśćmi, proponuję przepis na niezwykle szybkie w przygotowaniu kakaowe ciasteczka, przełożone kwaskowatymi śliwkowymi powidłami, które można przygotować nawet dziś – niech to będzie taki przyjemny smakiem oraz zapachem skrawek minionej jesieni (właśnie wtedy je upiekłam i pamiętam, że były cudownie kruchutkie, niezbyt słodkie, ale jakże pyszne) 😉
Przepis na kruche ciasteczka kakaowe z powidłami śliwkowymi (mi wyszło około 40 już złożonych, dość dużych sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: https://ala-piecze.blogspot.com/)
Składniki:
Ciasto kakaowe:
- 3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 4 kopiaste łyżki gorzkiego kakao
- 300 g zimnego masła
- 6 żółtek
Dodatkowo:
- 1 słoik powideł śliwkowych
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść z nich ciasto, które należy uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1h.
Po upłynięciu wskazanego czasu ciasto rozwałkować, delikatnie podsypując mąką, i powycinać ciasteczka: w połowie z nich na środku wyciąć wzór mniejszą foremką (u mnie było to serduszko), może być też kieliszek.
Ciasteczka poukładać na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec koło 10-12 minut, w temperaturze 180 °C.
Wyjąć. Wystudzić. Przełożyć powidłami śliwkowymi.