Bułki do burgerów

Na zewnątrz monotonne kap, kap, kap, a krajobraz widziany jakby zza pokrytego sadzą szkiełka.

Deszcz wypełnił wszystkie zagłębienia gruntu.

Niebo ma bladosine zabarwienie, jak gdyby ktoś się pomylił i do białego prania wrzucił czarną koszulkę, a ślimaki zbyt dzielnie przechodzą na drugą stronę chodnika – chyba czują się nieśmiertelne; podobnie jest z ludźmi.

Chłód dyryguje nastrojem i modą.

Na powiekach przysiadł mi sen, ale to nie najgorsze: najgorsza jest zmęczona Dusza.

Miałam dodać recenzję książki, jednak wyciągnęłam z piekarnika tak smaczne bułki do burgerów, że aż egoistycznie się tym przepisem nie podzielić; celowo użyłam słowa burger, bo ja akurat mam na myśli wegeburgera (na przykład z „kotletem” z ciecierzycy, buraka, kaszy jaglanej, czerwonej fasoli, batata, marchewki, kalafiora, zielonego groszku, cukinii, bakłażana, szpinaku, komosy ryżowej, itp.), ale i ham i chees pewnie może być w takiej jadany, dla tych, co mogą i co lubią.

W zasadzie to nie istnieje tutaj nawet porównanie do tych sklepowych, bo od zarania wiadomo, że to domowe jest najlepsze, a te są po prostu genialne: wyrośnięte, pulchne, w środku puszyste, a z zewnątrz z chrupiącą, zarumienioną, maślaną, oprószoną sezamem skórką – a jak pachną, a jakie są sycące!

Inne przepisy na pieczywo dostępne na blogu (niestety w trakcie przenoszenia bloga niektóre zdjęcia mi się wykasowały, ale jak gdzieś je znajdę, to od razu wstawię):

  1. Odrywany chlebek z pietruszką, czosnkiem i parmezanem
  2. Ziołowe bułeczki z masłem czosnkowym
  3. Garlic knots
  4. Drożdżowe zawijańce z pomidorowym pesto
  5. Cebularze
  6. Warstwowe bułeczki w kształcie serc
  7. Wytrawne bułeczki dyniowe
  8. Nadziewane bułeczki
  9. Domowe bułki do kebabów
  10. Domowa tortilla
  11. Drożdżowe bułeczki z papryką, rzodkiewką i szczypiorkiem

Przepis na bułki do burgerów (6 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: https://nietylkopasta.pl/)

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej (tortowej)
  • 7-8 g suchych drożdży lub 15 g świeżych
  • 150 ml mleka
  •  150 ml wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka
  • ziarna sezamu (do oprószenia)

Sposób przygotowania:

Masło roztopić i odstawić do wystudzenia.

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, solą oraz cukrem. Następnie wlać mleko, wodę, dodać jajko oraz masło – ze składników wyrabiać ciasto do momentu aż stanie się miękkie i elastyczne, po czym włożyć do oprószonej mąką miski i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 40 minut.

Po upływie wskazanego czasu ciasto podzielić na 6 równych części i uformować z nich okrągłe bułeczki – ułożyć je w sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 20 minut.

Wyrośnięte bułeczki najpierw posmarować z wierzchu roztopionym masłem, a potem jajkiem wymieszanym z mlekiem. Na sam koniec oprószyć je sezamem.

Piec około 16-20 minut, w temperaturze 200°C (wstawić do nagrzanego piekarnika; upieczone są wyrośnięte i rumiane z wierzchu).

Wyjąć. Wystudzić.

Coś do posłuchania…

źródło: https://www.youtube.com/watch?v=vptD8pVww2Y

Jest tyle rzeczy o których krzyczeć chcę
przezornie milczę
by w szumie się nie zgubić
i z kalendarza zrzucam kartki dzień za dniem
by po ich tropie do siebie móc powrócić (…)

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy, Przepisy, Wytrawne. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *