Wczoraj była tu prezentacja bajkowego zamku, a dzisiaj bajkowe babeczki: urocze, długo utrzymujące świeżość, smakowite, mocno czekoladowe – taka mini wersja popularnego, chyba przez wszystkich lubianego murzynka – mięciutkie, puchate, niesamowicie aromatyczne, wzbogacone kawałkami gorzkiej czekolady i przepięknymi, ciemnofioletowymi jeżynami.
Babeczki same w sobie nie są zbyt słodkie, ale solidny kleks wymieszanego z cukrem pudrem aksamitnego serka mascarpone tej słodyczy im dodaje 😉
Na blogu mam niewiele przepisów z jeżynami (muszę to nadrobić), ale te, które poniżej prezentuję naprawdę polecam:
- Tort śmietankowo-jeżynowy z bezami
- Jeżynowa pianka z galaretką, na kawowym biszkopcie
- Straciatella z jeżynami
- Deserowa pianka z owoców leśnych z sosem z białej czekolady
- Owsiano-ryżowe tartaletki z budyniem waniliowym oraz jeżynami
Przepis na murzynkowe muffiny z jeżynami i mascarpone (12 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
- 200 g mąki pszennej (tortowej)
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g cukru
- 60 g gorzkiego kakao
- 135 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 2 jajka
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 80 ml jogurtu naturalnego lub greckiego
- 125 ml mleka
Dodatkowo:
- 500 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru (lub więcej, jeśli ktoś lubi słodsze)
- około 250 g świeżych jeżyn
- 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre, następnie suche wsypać do mokrych i dokładnie wymieszać przy użyciu rózgi kuchennej.
Ciastem wypełnić foremki na muffiny do 3/4 wysokości i dodatkowo powciskać w nie jeżyny i posiekaną czekoladę.
Piec około 25 minut, w temperaturze 175°C (do tzw. suchego patyczka).
Wyjąć. Wystudzić. Z wierzchu ozdobić kleksem z serka mascarpone wymieszanego z cukrem pudrem oraz świeżymi jeżynami.