Jeżynowa pianka

Ku nocnej rozpuście wstawiam przepis na jeżynowy torcik, będący kolejną propozycją na słodkie wykorzystanie sezonowych owoców: mięciutki kawowy biszkopt z nutą kawowego likieru, cała masa jeżynowej pianki, jeżyny zatopione w galaretce i żelowany jeżynowy wierzch – coś jeszcze? Tak: filiżanka kawy, i być może jutrzejszy dzień, w towarzystwie tego ciasta będzie lepszy? 😉

Przepis na jeżynową piankę (tortownica o średnicy 27 cm) (Przepis jest sklejką i modyfikacją przeróżnych przepisów z bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html)

Składniki:

Kawowy biszkopt:

  • 100 g mąki pszennej (tortowej)
  • 80 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Pianka jeżynowa:

  • 3 opakowania śmietany „Śnieżka”
  • 600 ml mleka
  • 3 galaretki o smaku owoców leśnych
  • 450 ml wrzątku

Galaretka jeżynowa:

  • 1,5 galaretki o smaku owoców leśnych
  • 300 g jeżyn
  • 375 ml wrzątku

Dodatkowo:

  • likier kawowy (do nasączenia biszkoptu)
  • frużelina jeżynowa, jagodowa lub o smaku owoców leśnych (gotowa, z puszki)

Sposób przygotowania:

Kawowy biszkopt:

Jajka ubić z cukrem na jasnożółtą puszystą masę, wlać olej – zmiksować, po czym wsypać mąkę, proszek, kawę i kakao – delikatnie wymieszać.

Piec około 15 minut, w temperaturze 180°C

Jeżynowa pianka:

Galaretki rozpuścić we wrzątku – ostudzić. Śmietanę ubić z mlekiem, następnie wlać do niej galaretkę – wymieszać.

Biszkopt nasączyć likierem kawowym i wylać na niego jeżynową piankę – wstawić do lodówki na około 2 h.

Galaretka jeżynowa:

Jeżyny zblendować i połączyć z galaretką rozpuszczoną we wrzątku.

Galaretkę wylać na jeżynową piankę.

Gdy galaretka stężeje, jej wierzch posmarować frużeliną.

Przechowywać w lodówce.

* w wersji wegetariańskiej można samodzielnie wykonać galaretkę jeżynową używając agaru, natomiast do pianki wsypać jakąś kupną: o barwie fioletowej/czerwonej – odsyłam do tego sklepu: http://www.sklepy24.pl/sklep/arabskie_pl/produkt/galaretka-wegetarianska-halal-smak-jezynowy-85-g/1234

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Owocowe, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *