Jako posiadaczka 2 dużych opakowań „Ptasiego Mleczka”, którego nikt nie chciał jeść, postanowiłam znaleźć przepis na ciasto, w którym wszystko wykorzystam (bo leżą już sobie w barku jakieś 1,5 roku), a jeść będzie chciał każdy – i znalazłam!
Przepyszne, wysokie, aromatyczne, podzielne, rodzinne ciasto tortowe o nazwie „Dziwaczek”, bo naprawdę dużo się w nim dzieje: jest kakaowy biszkopt z orzechami i rodzynkami i taki po prostu kakaowy, a oba nasączone likierem kawowym, jest aksamitny krem na bazie gorzkiego kakao (można zastąpić kawą), który zamiast na mleku wykonałam na śmietanie 30% i to był doskonały pomysł, bo wyszedł jeszcze bardziej kremowy, jest galaretka truskawkowa, lśniąca polewa czekoladowa, kwiatuszki z bitej śmietany i oczywiście cała masa „Ptasiego Mleczka” (białego i ciemnego, czyli pełna rozpusta!).
Wypiek jest dość pracochłonny, ale moment konsumpcji wynagradza ten trud 😉
Przepis na ciasto „Dziwaczek” (blacha o wymiarach 25x35cm) (Przepis pochodzi z bloga: https://malacukierenka.pl/ – podaję z moimi zmianami )
Składniki:
Biszkopt bakaliowy:
- 6 łyżek mąki pszennej (tortowej)
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 3/4 szklanki cukru
- 6 dużych jajek ( białka i żółtka osobno)
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 70 g rodzynków
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Biszkopt kakaowy:
- 80 g mąki pszennej (tortowej)
- 140 g cukru
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 4 duże jajka (białka i żółtka osobno)
- 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem czekoladowy:
- 4 duże żółtka
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej (tortowej)
- 1 łyżka gorzkiego kakao (lub 2 łyżki kawy rozpuszczalnej)
- 3/4 szklanki śmietany 30%
- 260 g miękkiego masła
Polewa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 80 ml śmietany 30%
Dodatkowo:
- 2 galaretki o smaku truskawkowym rozpuszczone w 750 ml ciepłej wody
- 600 g „Ptasiego Mleczka” (użyłam czekoladowego w białej czekoladzie i waniliowego w gorzkiej czekoladzie)
- likier kawowy (do nasączenia)
- 500 ml śmietany 36% + 2 łyżki cukru pudru + 1 łyżeczka aromatu śmietankowego + 2 fixy do śmietany
- słodkie kakao (do oprószenia)
*w wersji wegetariańskiej należy użyć galaretki z agarem
Sposób przygotowania:
Biszkopt bakaliowy:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, następnie, powoli, łyżka po łyżce dodawać cukier, potem żółtka, a gdy powstanie jasnożółta, gęsta, puszysta masa wsypać mąkę przesianą z gorzkim kakao oraz proszkiem do pieczenia. Na sam koniec delikatnie wmieszać orzechy włoskie i rodzynki.
Ciasto przelać do blaszki wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 35 minut, w temperaturze 180°C (wstawić do nagrzanego piekarnika)
Wystudzić.
Biszkopt kakaowy:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, następnie, powoli, łyżka po łyżce dodawać cukier, potem żółtka i aromat, a gdy powstanie jasnożółta, gęsta, puszysta masa wsypać mąkę przesianą z gorzkim kakao oraz proszkiem do pieczenia.
Ciasto przelać do blaszki wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 30 minut, w temperaturze 180°C (wstawić do nagrzanego piekarnika)
Wystudzić.
Krem czekoladowy:
Żółtka utrzeć z cukrem do białości i puszystości, następnie dodać mąkę i gorzkie kakao – zmiksować.
Śmietankę 30% zagotować, a gdy zacznie delikatnie bulgotać wlać mieszankę, i cały czas mieszając, gotować do momentu uzyskania konsystencji budyniu.
Zdjąć z palnika. Wystudzić. Zmiksować z miękkim masłem na jednolitą masę (można też masło dodać do ciepłego budyniu, zmiksować i wtedy wystudzić).
Wykonanie:
Blat bakaliowy nasączyć likierem kawowym, posmarować połową kremu czekoladowego, poukładać „Ptasie Mleczko” w taki oto sposób:
a pomiędzy wolne przestrzenie i z wierzchu wylać tężejącą galaretkę truskawkową – wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Gdy galaretka stężeje przykryć ją pozostałym kremem czekoladowym, przycisnąć blatem kakaowym, nasączyć likierem kawowym, oblać polewą czekoladową (podgrzać śmietanę, a gdy zacznie wrzeć zdjąć ją z palnika i wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos), wstawić na chwilę do lodówki, by polewa stwardniała, po czym ozdobić kwiatuszkami z ubitej z cukrem, aromatem i fixami kremówki, a z wierzchu oprószyć słodkim kakao.
Schłodzić.
Przechowywać w lodówce.