„Dziwaczek” (ciasto z „Ptasim Mleczkiem”, kremem czekoladowym, galaretką i bakaliami)

Jako posiadaczka 2 dużych opakowań „Ptasiego Mleczka”, którego nikt nie chciał jeść, postanowiłam znaleźć przepis na ciasto, w którym wszystko wykorzystam (bo leżą już sobie w barku jakieś 1,5 roku), a jeść będzie chciał każdy – i znalazłam!

Przepyszne, wysokie, aromatyczne, podzielne, rodzinne ciasto tortowe o nazwie „Dziwaczek”, bo naprawdę dużo się w nim dzieje: jest kakaowy biszkopt z orzechami i rodzynkami i taki po prostu kakaowy, a oba nasączone likierem kawowym, jest aksamitny krem na bazie gorzkiego kakao (można zastąpić kawą), który zamiast na mleku wykonałam na śmietanie 30% i to był doskonały pomysł, bo wyszedł jeszcze bardziej kremowy, jest galaretka truskawkowa, lśniąca polewa czekoladowa, kwiatuszki z bitej śmietany i oczywiście cała masa „Ptasiego Mleczka” (białego i ciemnego, czyli pełna rozpusta!).

Wypiek jest dość pracochłonny, ale moment konsumpcji wynagradza ten trud 😉

Przepis na ciasto „Dziwaczek” (blacha o wymiarach 25x35cm) (Przepis pochodzi z bloga: https://malacukierenka.pl/ – podaję z moimi zmianami )

Składniki:

Biszkopt bakaliowy:

  • 6 łyżek mąki pszennej (tortowej)
  • 1 łyżka gorzkiego kakao 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 dużych jajek ( białka i żółtka osobno)
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 70 g rodzynków
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Biszkopt kakaowy:

  • 80 g mąki pszennej (tortowej)
  • 140 g cukru
  • 2 łyżki gorzkiego kakao 
  • 4 duże jajka (białka i żółtka osobno)
  • 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem czekoladowy:

  • 4 duże żółtka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej (tortowej)
  • 1 łyżka gorzkiego kakao (lub 2 łyżki kawy rozpuszczalnej)
  • 3/4 szklanki śmietany 30%
  • 260 g miękkiego masła

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 80 ml śmietany 30%

Dodatkowo:

  • 2 galaretki o smaku truskawkowym rozpuszczone w 750 ml ciepłej wody
  • 600 g „Ptasiego Mleczka” (użyłam czekoladowego w białej czekoladzie i waniliowego w gorzkiej czekoladzie)
  • likier kawowy (do nasączenia)
  • 500 ml śmietany 36% + 2 łyżki cukru pudru + 1 łyżeczka aromatu śmietankowego + 2 fixy do śmietany
  • słodkie kakao (do oprószenia)

*w wersji wegetariańskiej należy użyć galaretki z agarem

Sposób przygotowania:

Biszkopt bakaliowy:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, następnie, powoli, łyżka po łyżce dodawać cukier, potem żółtka, a gdy powstanie jasnożółta, gęsta, puszysta masa wsypać mąkę przesianą z gorzkim kakao oraz proszkiem do pieczenia. Na sam koniec delikatnie wmieszać orzechy włoskie i rodzynki.

Ciasto przelać do blaszki wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 35 minut, w temperaturze 180°C (wstawić do nagrzanego piekarnika)

Wystudzić.

Biszkopt kakaowy:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, następnie, powoli, łyżka po łyżce dodawać cukier, potem żółtka i aromat, a gdy powstanie jasnożółta, gęsta, puszysta masa wsypać mąkę przesianą z gorzkim kakao oraz proszkiem do pieczenia.

Ciasto przelać do blaszki wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 30 minut, w temperaturze 180°C (wstawić do nagrzanego piekarnika)

Wystudzić.

Krem czekoladowy:

Żółtka utrzeć z cukrem do białości i puszystości, następnie dodać mąkę i gorzkie kakao – zmiksować.

Śmietankę 30% zagotować, a gdy zacznie delikatnie bulgotać wlać mieszankę, i cały czas mieszając, gotować do momentu uzyskania konsystencji budyniu.

Zdjąć z palnika. Wystudzić. Zmiksować z miękkim masłem na jednolitą masę (można też masło dodać do ciepłego budyniu, zmiksować i wtedy wystudzić).

Wykonanie:

Blat bakaliowy nasączyć likierem kawowym, posmarować połową kremu czekoladowego, poukładać „Ptasie Mleczko” w taki oto sposób:

a pomiędzy wolne przestrzenie i z wierzchu wylać tężejącą galaretkę truskawkową – wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Gdy galaretka stężeje przykryć ją pozostałym kremem czekoladowym, przycisnąć blatem kakaowym, nasączyć likierem kawowym, oblać polewą czekoladową (podgrzać śmietanę, a gdy zacznie wrzeć zdjąć ją z palnika i wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos), wstawić na chwilę do lodówki, by polewa stwardniała, po czym ozdobić kwiatuszkami z ubitej z cukrem, aromatem i fixami kremówki, a z wierzchu oprószyć słodkim kakao.

Schłodzić.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Batonikowo - pralinowe wypieki, Czekoladowe, Przekładane, Przepisy, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *