Maślane ciasteczka z „Krówkami”

Kocham życie i nienawidzę życia równie mocno.

Życie mnie smuci i cieszy (a może bardziej rzeczywistość?)

Ale takie ciasteczka lubi każdy, a już na pewno ten, kto lubi „Krówki”: kruchutkie, bardzo maślane, okrągłe ciasteczka, skrywające w swoim wnętrzu słodką, karmelową „Krówkę” 😉

Proste i szybkie w wykonaniu.

W jeszcze ciepłych nadzienie jest przyjemnie płynne, ale w zimnych nie mniej przyjemnie chrupie.

Do szklanki korzennej lub kwiatowej herbaty, w te jesienne dni.

Przepis na maślane ciasteczka z „Krówkami” (30 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: https://idealneciasta.com/)

Składniki:

  • 240 g mąki pszennej (tortowej)
  • 200 g miękkiego masła
  • 140 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 15 kruchych (nie ciągnących) „Krówek”

Sposób przygotowania:

Masło zmiksować z cukrem na puch, następnie wsypać mąkę z proszkiem oraz solą i zagnieść ciasto.

Cukierki „Krówki” przekroić na pół.

Z gotowego ciasta odrywać nieduże fragmenty, którymi należy obtoczyć „Krówkę”, formując kulę.

Ciasteczka ułożyć w sporej odległości od siebie, ponieważ rozleją się na boki.

Piec około 15 minut, w temperaturze 170°C (wstawić do nagrzanego piekarnika).

Ten wpis został opublikowany w kategorii Batonikowo - pralinowe wypieki, Ciasteczka, Przepisy, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *