Musowy torcik czekoladowy z wiśniami

Dzisiaj przepis na coś eleganckiego, co sprawdzi się i na podwieczorek z przyjaciółmi i na szczególne okazje, bo ciasto ma formę torciku.

A jest to torcik niezwykły, o przyjemnym, delikatnym, niezbyt słodkim smaku: mięciutki kakaowy biszkopt nasączony kawą, musowa warstwa czekoladowa i zalane galaretką wiśnie.

Ciasto wychodzi wysokie i pięknie się kroi.

Nie muszę chyba pisać nic więcej, bo każdy wie, że czekolada i wiśnie to duet idealny 😉

Przepis na musowy torcik czekoladowy z wiśniami (tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://gotujebolubie.pl/ )

Składniki:

Kakaowe ciasto:

  • 0,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 pełne łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki maślanki
  • 1/4 szklanki gorącej kawy
  • 1 jajko

Mus czekoladowy:

  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietany 36%
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny (ja oczywiście zamieniłam na agar)
  • 80 ml wrzątku

Warstwa wiśniowa:

  • 450 g mrożonych, drylowanych wiśni
  • 1 galaretka wiśniowa (użyłam tej z agarem)
  • 400 ml wrzątku

Dodatkowo:

  • 0,5 szklanki słodkiej kawy (do nasączenia)

Sposób przygotowania:

Jajko, cukier, cukier waniliowy i olej zmiksować na puszystą masę, po czym wlać maślankę oraz kawę – połączyć. Na sam koniec wsypać mąkę przesianą z gorzkim kakao i proszkiem – wymieszać.

Ciasto wlać do tortownicy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 35 minut, w temperaturze 150°C (wstawić do nagrzanego piekarnika).

Wyjąć. Wystudzić.

W tym czasie przygotować mus czekoladowy: 200 ml śmietany 36% podgrzać w rondelku a kiedy zacznie się gotować zdjąć z palnika i dodać do niej drobno posiekaną gorzką czekoladę – mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia.
Żelatynę/agar rozpuścić we wrzątku i wlać do czekolady – odstawić do wystygnięcia; od czasu do czasu przemieszać.

Pozostałą kremówkę zmiksować na gęsto z mascarpone i cukrem pudrem, następnie, cały czas miksując, wlać wystudzoną mieszankę czekoladową.

Biszkopt nasączyć kawą, wylać na niego mus czekoladowy, wstawić do lodówki na około 2h, a gdy stężeje zabrać się za wykonanie warstwy wiśniowej: galaretkę rozpuścić we wrzątku, wrzucić do niej mrożone śliwki i od razu wylać na mus (bardzo szybko tężeje) – wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Czekoladowe, Owocowe, Przepisy, Przepisy, Torty i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *