Dzisiaj przepis na coś eleganckiego, co sprawdzi się i na podwieczorek z przyjaciółmi i na szczególne okazje, bo ciasto ma formę torciku.
A jest to torcik niezwykły, o przyjemnym, delikatnym, niezbyt słodkim smaku: mięciutki kakaowy biszkopt nasączony kawą, musowa warstwa czekoladowa i zalane galaretką wiśnie.
Ciasto wychodzi wysokie i pięknie się kroi.
Nie muszę chyba pisać nic więcej, bo każdy wie, że czekolada i wiśnie to duet idealny 😉
Przepis na musowy torcik czekoladowy z wiśniami (tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://gotujebolubie.pl/ )
Składniki:
Kakaowe ciasto:
- 0,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 0,5 szklanki cukru
- 2 pełne łyżki gorzkiego kakao
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki oleju
- 1/4 szklanki maślanki
- 1/4 szklanki gorącej kawy
- 1 jajko
Mus czekoladowy:
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietany 36%
- 200 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny (ja oczywiście zamieniłam na agar)
- 80 ml wrzątku
Warstwa wiśniowa:
- 450 g mrożonych, drylowanych wiśni
- 1 galaretka wiśniowa (użyłam tej z agarem)
- 400 ml wrzątku
Dodatkowo:
- 0,5 szklanki słodkiej kawy (do nasączenia)
Sposób przygotowania:
Jajko, cukier, cukier waniliowy i olej zmiksować na puszystą masę, po czym wlać maślankę oraz kawę – połączyć. Na sam koniec wsypać mąkę przesianą z gorzkim kakao i proszkiem – wymieszać.
Ciasto wlać do tortownicy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 35 minut, w temperaturze 150°C (wstawić do nagrzanego piekarnika).
Wyjąć. Wystudzić.
W tym czasie przygotować mus czekoladowy: 200 ml śmietany 36% podgrzać w rondelku a kiedy zacznie się gotować zdjąć z palnika i dodać do niej drobno posiekaną gorzką czekoladę – mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia.
Żelatynę/agar rozpuścić we wrzątku i wlać do czekolady – odstawić do wystygnięcia; od czasu do czasu przemieszać.
Pozostałą kremówkę zmiksować na gęsto z mascarpone i cukrem pudrem, następnie, cały czas miksując, wlać wystudzoną mieszankę czekoladową.
Biszkopt nasączyć kawą, wylać na niego mus czekoladowy, wstawić do lodówki na około 2h, a gdy stężeje zabrać się za wykonanie warstwy wiśniowej: galaretkę rozpuścić we wrzątku, wrzucić do niej mrożone śliwki i od razu wylać na mus (bardzo szybko tężeje) – wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.