Babeczki Ciasteczkowy Potwór

To chyba jeden z najbardziej uroczych wypieków: babeczki wzorowane na Ciasteczkowym Potworze z Ulicy Sezamkowej, czyli niebieskim, kudłatym żarłoku z ogromnymi, rozbieganymi oczami, który podstępem (czasem nawet siłą) wyjadał wszystkie ciasteczka (ale nie tylko, bo jak już się rozjadł, to zjadał dosłownie wszystko; włącznie z kubkami i talerzami), rozrzucając przy tym okruszki i niemiłosiernie ciamkając.

źródło ilustracji: https://etui-gsm.pl/sklep/etui-3d-samsung/etui-case-guma-3d-pokrowiec-nakladka-jelly-sklep-tanio-na-telefon-smartfon-samsung-galaxy-core-ciasteczkowy-potwor/

Nie ma jednego przepisu na te babeczki, bo tutaj bardziej chodzi o wygląd, zatem ja zdecydowałam się na puszyste, maślane, mocno cytrynowe ciasto, gęsty, aksamitny, zabarwiony na niebiesko krem na bazie serka mascarpone i śmietany 36% (można też zabarwić wiórki kokosowe na niebiesko i przykleić na przykład na „Nutellę” albo wykorzystać krem maślany), a otwór gębowy przed wciśnięciem kruchego ciastka z kawałkami czekolady wypełniłam masłem orzechowym z kawałkami orzechów. Oczy to pokrojone w plasterki pianki i draże kakaowe.

Wypiek ten nie należy do przesłodzonych, bo sam krem choć jest słodki, to w sposób przyjemny, do tego sok z cytryny nadaje lekkiej kwasowości, z kolei masło orzechowe jest słone.

Babeczki pięknie i dowcipnie się prezentują, ale też cudnie pachną i po prostu są smaczne.

Jest z nimi trochę zabawy (jednak bez przesady), no ale… warto 😉

Przepis na babeczki Ciasteczkowy Potwór (12 sztuk) (Ciasto na babeczki pochodzi z Moich Wypieków)

Składniki:

Ciasto cytrynowe:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 115 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 2 duże jajka
  • 0,5 szklanki kefiru, maślanki lub kwaśnej śmietany 12%
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Niebieski krem śmietankowy:

  • 250 g serka mascarpone
  • 100 ml śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki aromatu śmietankowego
  • 1 tubka niebieskiego barwnika spożywczego (użyłam Dr. Oetkera 10 g)

Dodatkowo:

  • 12 okrągłych kruchych ciastek z kawałkami czekolady (wykorzystałam te z Milki)
  • 12 łyżeczek masła orzechowego z kawałkami orzechów
  • biała i czarna masa cukrowa/marcepanowa lub pokrojone w plasterki pianki Marshmallow + draże kakaowe (na oczy)

Sposób przygotowania:

Masło utrzeć z cukrem na puch, po czym, cały czas miksując, dodać jajka, następnie skórkę i sok z cytryny – wymieszać.

Do utartej na gładko masy dodawać na zmianę mąkę przesianą z proszkiem i śmietanę, mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników.

Ciastem cytrynowym wypełnić foremki do muffinów do 3/4 wysokości.

Piec około 20-25 minut, w temperaturze 180°C.

Wyjąć. Wystudzić.

Chłodne babeczki naciąć tak, jakby chciało się odciąć ich wierzch, ale nie do końca, tylko trochę więcej niż do połowy: w środku nacięcia posmarować łyżeczką masła orzechowego i wetknąć ciastko. Z wierzchu posmarować lub wycisnąć z worka cukierniczego niebieski krem śmietankowy (zmiksować składniki na gęsto), a na niego przykleić oczy (uformować z masy cukrowej lub marcepanowej albo pianki pokroić w plasterki i nakleić na nie draże).

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babeczki, muffiny, tartaletki i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *