To chyba jeden z najbardziej uroczych wypieków: babeczki wzorowane na Ciasteczkowym Potworze z Ulicy Sezamkowej, czyli niebieskim, kudłatym żarłoku z ogromnymi, rozbieganymi oczami, który podstępem (czasem nawet siłą) wyjadał wszystkie ciasteczka (ale nie tylko, bo jak już się rozjadł, to zjadał dosłownie wszystko; włącznie z kubkami i talerzami), rozrzucając przy tym okruszki i niemiłosiernie ciamkając.
źródło ilustracji: https://etui-gsm.pl/sklep/etui-3d-samsung/etui-case-guma-3d-pokrowiec-nakladka-jelly-sklep-tanio-na-telefon-smartfon-samsung-galaxy-core-ciasteczkowy-potwor/
Nie ma jednego przepisu na te babeczki, bo tutaj bardziej chodzi o wygląd, zatem ja zdecydowałam się na puszyste, maślane, mocno cytrynowe ciasto, gęsty, aksamitny, zabarwiony na niebiesko krem na bazie serka mascarpone i śmietany 36% (można też zabarwić wiórki kokosowe na niebiesko i przykleić na przykład na „Nutellę” albo wykorzystać krem maślany), a otwór gębowy przed wciśnięciem kruchego ciastka z kawałkami czekolady wypełniłam masłem orzechowym z kawałkami orzechów. Oczy to pokrojone w plasterki pianki i draże kakaowe.
Wypiek ten nie należy do przesłodzonych, bo sam krem choć jest słodki, to w sposób przyjemny, do tego sok z cytryny nadaje lekkiej kwasowości, z kolei masło orzechowe jest słone.
Babeczki pięknie i dowcipnie się prezentują, ale też cudnie pachną i po prostu są smaczne.
Jest z nimi trochę zabawy (jednak bez przesady), no ale… warto 😉
Przepis na babeczki Ciasteczkowy Potwór (12 sztuk) (Ciasto na babeczki pochodzi z Moich Wypieków)
Składniki:
Ciasto cytrynowe:
- 1,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 115 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 duże jajka
- 0,5 szklanki kefiru, maślanki lub kwaśnej śmietany 12%
- skórka otarta z 2 cytryn
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Niebieski krem śmietankowy:
- 250 g serka mascarpone
- 100 ml śmietany 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 0,5 łyżeczki aromatu śmietankowego
- 1 tubka niebieskiego barwnika spożywczego (użyłam Dr. Oetkera 10 g)
Dodatkowo:
- 12 okrągłych kruchych ciastek z kawałkami czekolady (wykorzystałam te z Milki)
- 12 łyżeczek masła orzechowego z kawałkami orzechów
- biała i czarna masa cukrowa/marcepanowa lub pokrojone w plasterki pianki Marshmallow + draże kakaowe (na oczy)
Sposób przygotowania:
Masło utrzeć z cukrem na puch, po czym, cały czas miksując, dodać jajka, następnie skórkę i sok z cytryny – wymieszać.
Do utartej na gładko masy dodawać na zmianę mąkę przesianą z proszkiem i śmietanę, mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników.
Ciastem cytrynowym wypełnić foremki do muffinów do 3/4 wysokości.
Piec około 20-25 minut, w temperaturze 180°C.
Wyjąć. Wystudzić.
Chłodne babeczki naciąć tak, jakby chciało się odciąć ich wierzch, ale nie do końca, tylko trochę więcej niż do połowy: w środku nacięcia posmarować łyżeczką masła orzechowego i wetknąć ciastko. Z wierzchu posmarować lub wycisnąć z worka cukierniczego niebieski krem śmietankowy (zmiksować składniki na gęsto), a na niego przykleić oczy (uformować z masy cukrowej lub marcepanowej albo pianki pokroić w plasterki i nakleić na nie draże).
Przechowywać w lodówce.