Niesamowicie podobają mi się wypieki z jagodami, bo mają taką śliczną, fioletową barwę, dlatego też jak tylko zobaczyłam koszyczki wypełnione jagodami zabrałam je ze sobą, by i u mnie zagościło coś tak cudnie fioletowego 😉
Zdecydowałam się na roladę, ponieważ jest ciastem lekkim, mięciutkim oraz kremowym, a w letnim okresie chyba takie smakują najbardziej.
Z jagodami/borówkami polecam również: serowy torcik kawowo-borówkowy i śmietanowy tort jagodowy.
Przepis na roladę jagodową (blacha o wymiarach 43x28cm) (Przepis na ciasto pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty, a na krem z bloga: http://gotujebolubie.pl/)
Składniki:
Biszkopt:
- 115 g mąki pszennej (tortowej)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g cukru
- 4 duże jajka (białka i żółtka osobno)
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa jagodowa:
- 200 ml śmietany 36%
- 250 g serka mascarpone
- 1 szklanka jagód
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 kopiasta łyżka agaru
- 6 łyżek wrzątku
Bita śmietana:
- 200 ml śmietany 36%
- 1 kopiasta łyżka cukru pudru
- 1 fix do śmietany
Polewa jagodowa:
- 150 g białej jagodowej czekolady (dorwałam taką w „Biedronce”)
- 80 ml śmietany 30%
Dodatkowo:
- jagodowa wódka (do nasączenia)
- 4-5 łyżek konfitury z jagód
- świeże borówki (do ozdoby)
Sposób przygotowania:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, po czym powoli, łyżka po łyżce, cały czas miksując, wsypać cukier. Następnie dodać żółtka – połączyć. Na sam koniec delikatnie, ręcznie, przy pomocy szpatułki, wmieszać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.
Gotowe ciasto rozprowadzić równomiernie po dużej blaszce o niskich brzegach wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotować lniany ręcznik kuchenny i oprószyć go cukrem pudrem.
Piec około 12 minut, w temperaturze 170 °C (wstawić do nagrzanego piekarnika).
Ciasto wyjąć z piekarnika, obrócić do góry dnem, przełożyć na lniany ręcznik, usunąć papier i zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku (razem z ręcznikiem) – odstawić do wystudzenia.
W tym czasie przygotować masę jagodową: jagody zblendować z cukrem pudrem na gładki mus. Agar rozpuścić we wrzątku i wlać do musu – energicznie wymieszać. Śmietanę i mascarpone krótko zmiksować, po czym dodać zażelowany agarem mus – połączyć i wstawić do lodówki do chwili aż zgęstnieje.
Wykonanie:
Wystudzoną roladę odwinąć, usunąć ręcznik, delikatnie nasączyć jagodową wódką, posmarować jagodową konfiturą, na niej rozsmarować tężejącą masę jagodową i zwinąć w taki sam sposób jak była zwinięta wraz z ręcznikiem, z wierzchu oblać polewą (zagotować śmietankę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos) – schłodzić przez co najmniej 3-4h.
Przed podaniem ozdobić z wierzchu bitą śmietaną (wszystkie składniki ubić na sztywno) oraz świeżymi borówkami.
Przechowywać w lodówce.