Rolada jagodowa

Niesamowicie podobają mi się wypieki z jagodami, bo mają taką śliczną, fioletową barwę, dlatego też jak tylko zobaczyłam koszyczki wypełnione jagodami zabrałam je ze sobą, by  i u mnie zagościło coś tak cudnie fioletowego 😉

Zdecydowałam się na roladę, ponieważ jest ciastem lekkim, mięciutkim oraz kremowym, a w letnim okresie chyba takie smakują najbardziej.

Z jagodami/borówkami polecam również: serowy torcik kawowo-borówkowyśmietanowy tort jagodowy.

Przepis na roladę jagodową (blacha o wymiarach 43x28cm) (Przepis na ciasto pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty, a na krem z bloga: http://gotujebolubie.pl/)

Składniki:

Biszkopt:

  • 115 g mąki pszennej (tortowej)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • 4 duże jajka (białka i żółtka osobno)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa jagodowa:

  • 200 ml śmietany 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 szklanka jagód
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 kopiasta łyżka agaru 
  • 6 łyżek wrzątku

Bita śmietana:

  • 200 ml śmietany 36%
  • 1 kopiasta łyżka cukru pudru
  • 1 fix do śmietany

Polewa jagodowa:

  • 150 g białej jagodowej czekolady (dorwałam taką w „Biedronce”)
  • 80 ml śmietany 30%

Dodatkowo:

  • jagodowa wódka (do nasączenia)
  • 4-5 łyżek konfitury z jagód
  • świeże borówki (do ozdoby)

Sposób przygotowania:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, po czym powoli, łyżka po łyżce, cały czas miksując, wsypać cukier. Następnie dodać żółtka – połączyć. Na sam koniec delikatnie, ręcznie, przy pomocy szpatułki, wmieszać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.

Gotowe ciasto rozprowadzić równomiernie po dużej blaszce o niskich brzegach wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Przygotować lniany ręcznik kuchenny i oprószyć go cukrem pudrem.

Piec około 12 minut, w temperaturze 170 °C (wstawić do nagrzanego piekarnika).

Ciasto wyjąć z piekarnika, obrócić do góry dnem, przełożyć na lniany ręcznik, usunąć papier i zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku (razem z ręcznikiem) – odstawić do wystudzenia.

W tym czasie przygotować masę jagodową: jagody zblendować z cukrem pudrem na gładki mus. Agar rozpuścić we wrzątku i wlać do musu – energicznie wymieszać. Śmietanę i mascarpone krótko zmiksować, po czym dodać zażelowany agarem mus – połączyć i wstawić do lodówki do chwili aż zgęstnieje.

Wykonanie:

Wystudzoną roladę odwinąć, usunąć ręcznik, delikatnie nasączyć jagodową wódką, posmarować jagodową konfiturą, na niej rozsmarować tężejącą masę jagodową i zwinąć w taki sam sposób jak była zwinięta wraz z ręcznikiem, z wierzchu oblać polewą (zagotować śmietankę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos) – schłodzić przez co najmniej 3-4h.

Przed podaniem ozdobić z wierzchu bitą śmietaną (wszystkie składniki ubić na sztywno) oraz świeżymi borówkami.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Owocowe, Przepisy, Przepisy, Rolady i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *