Serowy torcik kawowo-borówkowy

Miałam ochotę stworzyć coś eleganckiego, coś kusząco kawowego, słodko-kwaskowatego, niemniej jednak subtelnego, najlepiej w formie niezbyt wysokiego, dwupoziomowego torcika, wzbogaconego jakimś owocowym akcentem, więc gdy natrafiłam na ten przepis od razu wiedziałam, że jest uosobieniem moich cukierniczych wizji.

Autorka łączy tu kawę z malinami, ale ja już jeden malinowy, dokładniej wafelkowy torcik z malinami, w tym roku upiekłam, stąd pomyślałam o jagodach, których nie znalazłam, potem o jeżynach, lecz ich również nie udało mi się kupić, dlatego też ostatecznie zdecydowałam się na borówki, które nawet najlepiej tutaj pasują, bo są mocno wyczuwalne, jednak wcale się nie narzucają, wręcz idealnie współgrają z puszystym kawowym biszkoptem i aksamitną, piankową masę serową oblaną gęstą polewą czekoladową.

Jest delikatnie. Jest wykwintnie. Jest pięknie, szybko i naprawdę przepysznie 😉

Przepis na serowy torcik kawowo-borówkowy (tortownica o średnicy 26 cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html)

Składniki:

Biszkopt:

  • 100 g mąki pszennej (tortowej)
  • 80 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Galaretka z borówkami:

  • 2 galaretki o smaku jagodowym
  • 350 ml wrzątku
  • 500 g świeżych borówek

*w wersji wegetariańskiej należy użyć galaretki z agarem; jeśli będzie problem ze znalezieniem jagodowej, to można albo wykonać samodzielnie (sok z jagód, wrzątek, agar, ksylitol, sok z cytryny, mrożone lub świeże jagody) albo po prostu zamienić smak

Kawowa masa serowa:

  • 650 g twarogu sernikowego (z wiaderka)
  • 250 g śmietany 36%
  • 4 kopiate łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 100 ml wrzątku

*w wersji wegetariańskiej żelatynę należy zastąpić agarem; ja zawsze żeluję agarem i zawsze wychodzi idealnie

Polewa czekoladowa:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 8 łyżek mleka
  • 1 łyżka masła

Poncz:

  • 2 łyżeczki kawy + 2 łyżeczki cukru rozpuszczone w 125 ml wrzątku

Sposób przygotowania:

Jajka ubić z cukrem aż do otrzymania puszystej masy, a pod koniec wlać olej. Następnie wsypać mąkę przesianą z proszkiem, gorzkim kakao oraz kawą – delikatnie wymieszać.

Ciasto przelać do tortownicy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 15 minut, w temperaturze 180°C (do suchego patyczka).

Wyjąć. Wystudzić. Zdjąć papier z biszkoptu i ponownie umieścić go w tortownicy. Nasączyć posłodzoną kawą.

Galaretki jagodowe rozpuścić w 350 ml wrzątku, po czym zalać nimi borówki (mogą być zamrożone), a gdy tylko zaczną tężeć przelać je na biszkopt i wstawić do lodówki do całkowitego ścięcia.

W tym czasie przygotować kawową masę serową: kawę oraz żelatynę zalać wrzątkiem, mieszać aż do rozpuszczenia i odstawić do wystygnięcia. Ser zmiksować z cukrem pudrem, dalej dodać do niego ubitą kremówkę. Na sam koniec wlać kawę z żelatyną – zmiksować.

Masę przelać na borówkową galaretkę, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki aby stężała.

Przed podaniem ciasto oblać wystudzoną polewą czekoladową (wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać aż do uzyskania gładkiego sosu).

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Owocowe, Przepisy, Torty i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *