Jagodowe tchnienie, letnie wspomnienie

Męczące, choć niewątpliwie mające swój drobnostkowo-fragmentaryczny urok lato dobiega końca (mimo wszystko odnoszę wrażenie, że było mniej upalne niż w zeszłym roku), stąd dostojnie żegnam się z nim tym wdzięcznym wypiekiem (zapobiegawczo zamroziłam kilogram świeżych jagód wprost z wiklinowego koszyczka, poczekałam na wartą ich wyciągnięcia okazję, która nadarzyła się z potrójnie urodzinowym impetem), i oto jest: delikatny jak wiórki dmuchawca tort, z intensywnie waniliowym kremem, przełożonym tymi urokliwymi owocami, w całości posmarowany fioletową masą, przyozdobiony kremówką oraz borówkami. Wspaniały, z najlepszymi życzeniami, osnutymi pięknem osobliwej codzienności, gdzie każdy czar dostrzega w czymś innym. Smacznego 😉

Przepis na tort jagodowy (tortownica o średnicy 23 cm) (Przepis na biszkopt pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

Biszkopt:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • szczypta soli

Krem waniliowy:

  • 700 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 32 g cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru

Krem jagodowy:

  • 600 ml śmietany 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 garstki jagód + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka cukru + 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 fixy do śmietany

Dodatkowo:

  • 200 ml śmietany 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 500 g jagód
  • borówki

Sposób przygotowania:

Biszkopt:

Białka ubić ze szczyptą soli, po czym powoli, łyżka po łyżce, wsypać cukier, następnie, cały czas miksując wlać żółtka. Na sam koniec masę jajeczną wymieszać ręcznie, szpatułką, z przesianymi mąkami.

Ciasto przelać do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia tortownicy.

Piec około 35-40 minut, w temperaturze 170°C

Wystudzić. Przekroić na 3 blaty.

Wykonanie:

Na pierwszy blat wyłożyć połowę kremu waniliowego z kwaśnej śmietany (śmietanę, cukier waniliowy oraz cukier puder wymieszać przy użyciu łyżki), na którym należy poukładać jagody, przykryć drugim blatem, wyłożyć resztę kremu, poukładać jagody, przykryć trzecim blatem, którego wierzch oraz boki tortu posmarować kremem jagodowym [śmietanę 36% ubić z fixami, wsypać cukier, wymieszać, dodać serek mascarpone, zmiksować, na sam koniec wlać przygotowany wcześniej mus jagodowy (jagody wymieszać z mąką ziemniaczaną, cukrem, sokiem z cytryny – gotować na wolnym ogniu aż do rozgotowania się jagód i zgęstnięcia całości – zblendować na mus) – zmiksować do momentu otrzymania gładkiego kremu].

Tort wedle uznania ozdobić ubitą z cukrem pudrem kremówką oraz borówkami.

Wstawić do lodówki na całą noc.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Owocowe, Przepisy, Torty i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *