Jakoś w tym roku niespecjalnie koncentrowałam się na wypiekach z dodatkiem malin, bo upiekłam tylko tartę i ciasto limonkowe, ale myślę, że nadrobiłam tym oto sernikiem, na który składa się cienka warstwa kruchutkiego, maślanego ciasta, gęsta, ale jednocześnie kremowa masa serowa z dodatkiem chałwy waniliowej oraz malin, polewa z białej czekolady i jeszcze dużo chałwy i dużo świeżych malin z wierzchu 😉
Sernik upiekłam w tortownicy, dzięki czemu zyskał na elegancji.
A w smaku jest po prostu genialny.
Bardzo polecam, zwłaszcza, że nie ma tu nic trudnego, bo w zasadzie wystarczy tylko zmiksować składniki 🙂
Przepis na sernik chałwowy z malinami i białą czekoladą (tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis na spód pochodzi z bloga: https://smacznapyza.blogspot.com/, a na masę serową z bloga: http://gotujebolubie.pl/ )
Składniki:
Spód:
- 60 g mąki krupczatki
- 20 g mąki pszennej (tortowej)
- 4 g cukru pudru
- 50 g masła
- 1 żółtko
- 3 g proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa serowa:
- 750 g twarogu półtłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
- 250 g serka mascarpone
- 300 ml śmietany 36%
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 250 g chałwy o smaku waniliowym
- 450 g mrożonych malin
Polewa z białej czekolady:
- 100 g białej czekolady
- 70 ml śmietany 30%
Dodatkowo:
- 2oo g chałwy o smaku waniliowym
- 2 garstki świeżych malin
Sposób przygotowania:
Składniki na spód zagnieść – schłodzić przez 1h w lodówce, po czym wcisnąć w spód wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
Podpiec około 15 minut, w temperaturze 180°C (musi się zarumienić).
Na podpieczony spód wylać masę serową (wystarczy tylko zmiksować składniki, a na sam koniec, łyżką, delikatnie wmieszać mrożone maliny).
Piec około 20 minut, w temperaturze 180°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika), a potem jeszcze 50 minut, w temperaturze 160°C.
Wyjąć. Wystudzić.
Chłodny sernik z wierzchu oblać polewą z białej czekolady (śmietankę zagotować, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos), naokoło ozdobić rozkruszoną chałwą, a środek wypełnić świeżymi malinami.
Przechowywać w lodówce.