Propozycja na ten weekend to tartaletki inspirowane bakaliowymi ciasteczkami „Jeżykami”: kruche maślane ciasto, soczysta konfitura wiśniowa, słodko-słony krem (duuużo kremu) na bazie serka mascarpone i kremówki, z dodatkiem posiekanej gorzkiej oraz mlecznej czekolady, chrupiących prażonych orzechów arachidowych i esów-floresów z masy krówowej oraz masła orzechowego, z wierzchu oczywiście ciastko i czekoladowe wywijasy.
Zachęcam również do domowych ciastek jeżyków i jeżykowego tortu 😉
Przepis na tartaletki „Jeżyki” (10 sztuk o średnicy 9cm) (Przepis na kruche ciasto pochodzi z Moich Wypieków)
Składniki:
Kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej (tortowej)
- 100 g cukru pudru
- 100 g zimnego masła
- 2 jajka
- szczypta soli
Krem:
- 250 ml śmietany 36%
- 500 g serka mascarpone
- 1 płaska łyżka cukru pudru
- 1 opakowanie cukru z wanilią (12 g)
- 300 g masy krówkowej
- 300 g masła orzechowego (450 g)
- 70 g posiekanej gorzkiej czekolady
- 70 g posiekanej mlecznej czekolady
- 2 garstki prażonych solonych orzechów arachidowych
Dodatkowo:
- 1 słoik konfitury wiśniowej
- ciastka „Jeżyki”
- 50 g gorzkiej czekolady + 2-3 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto szybko zagnieść, rozwałkować je na grubość około 4mm, powycinać kółka trochę większe od średnicy foremek i wyłożyć nimi foremki na tartaletki delikatnie wysmarowane masłem oraz oprószone mąką pszenną – schłodzić w lodówce przez 45 minut.
Następnie wierzch ciasta oprószyć mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, a na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż).
Piec przez 15-17 minut, w temperaturze 200°C (wstawić do nagrzanego piekarnika; wyjąć, gdy dobrze zezłocą się z wierzchu).
Wyjąć. Wystudzić.
Każdą tartaletkę wypełnić łyżeczką konfitury wiśniowej i czubatą łyżką kremu (śmietanę zmiksować z serkiem mascarpone, cukrem pudrem i cukrem z wanilią, potem dodać posiekaną czekoladę oraz orzechy, a na sam koniec niedbale, łyżką, wmieszać masę krówkową i masło orzechowe; chodzi o to, by masa nie stała się jednolita, tylko, by pozostały widoczne pasma) i ozdobić waflami ciastkami oraz nitkami rozpuszczonej gorzkiej czekolady.
Przechowywać w lodówce.