Jesienią upiekłam strudla z jabłkami, a zimą postanowiłam upiec takiego z czekoladą: tamten był na bazie bardzo cienkiego i kruchego ciasta oprószonego cukrem pudrem, a ten jest wykonany z puchatego oraz mięciutkiego ciasta drożdżowego, w środku którego skrywa się nadzienie czekoladowe (nawet podwójnie czekoladowe, bo jest i płynna masa i posiekane kawałki gorzkiej czekolady), a z wierzchu złocista, chrupiąca kruszonka 😉
Strudel jest naprawdę smaczny, a do tego tak pięknie pachnie – polecam!
Przepis na drożdżowy strudel z czekoladą i kruszonką (keksówka 30 x 14 cm) (Przepis na ciasto pochodzi z bloga: https://www.poezja-smaku.pl/, a na kruszonkę z Moich Wypieków)
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej (tortowej) + 2 łyżki
- 30 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 75 g roztopionego masła
- 125 ml ciepłego mleka (około 40°C)
- 2 duże jajka
- szczypta soli
Nadzienie czekoladowe:
- 75 g masła
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 6 łyżek mleka
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
Kruszonka:
- 0,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 1/3 szklanki cukru
- 50 g masła
Dodatkowo:
- 1 jajko roztrzepane w 1 łyżce mleka
Sposób przygotowania:
Wykonać rozczyn: drożdże rozkruszyć, zalać połową ciepłego mleka, wsypać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki – odstawić na 30 minut.
Do miski wrzucić mąkę, cukier, sól, jajka, wlać masło, pozostałe mleko i wyrośnięty rozczyn – zagnieść do momentu uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta, uformować w kulę, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut.
W tym czasie przygotować nadzienie czekoladowe: wszystkie składniki (poza czekoladą) umieścić w garnku i rozpuścić do połączenia – wystudzić.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około 5mm, rozsmarować nadzienie, posypać posiekaną czekoladą i zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę. Następnie, przez środek, przeciąć na pół i zaplatać naprzemiennie – odstawić na 1 h do ponownego wyrośnięcia.
Napuszone ciasto posmarować z wierzchu jajkiem roztrzepanym z mlekiem i obsypać kruszonką.
Gotowy strudel umieścić w wysmarowanej masłem keksówce i piec do zarumienienia, czyli około 45-50 minut, w temperaturze 170 °C (wstawić do nagrzanego piekarnika).