Kontynuacja sezonowych, owocowych wypieków 🙂 Dzisiaj: WIŚNIE – które po raz pierwszy pojawiły się w sklepach w czerwcu, potem krótka przerwa i znowu wróciły wraz z nadejściem sierpnia – w postaci wiśniowego paju, czyli bardzo efektownego ciasta przy niewielkim wkładzie pracy: cała masa wiśniowego nadzienia otoczonego kruchym ciastem z wierzchu oprószonym cukrem pudrem (by wiśnie nie były zbyt zwarte można zmniejszyć sugerowaną ilość mąki ziemniaczanej – wtedy będą się wysypywały).
Przepis na wiśniowy paj (tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej (tortowej)
- 100 g cukru
- 200 g masła
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego
Nadzienie wiśniowe:
- 700 g wiśni (świeżych lub mrożonych)
- 80 g cukru
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej (płaskich)
- 3 łyżki bułki tartej lub zmielonych migdałów
Dodatkowo:
- cukier puder (do oprószenia)
Sposób przygotowania:
Z mąki, cukru, masła i aromatu migdałowego zagnieść ciasto, podzielić na pół, jedną połową wylepić dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Podpiec około 15 minut, w temperaturze 180°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)
Wiśnie wydrylować (mrożone odsączyć), połączyć z cukrem i mąką ziemniaczaną, po czym wysypać na podpieczony spód wcześniej oprószony bułką tartą lub zmielonymi migdałami. Na wierzchu rozkruszyć pozostałe ciasto.
Piec około 40-45 minut, w temperaturze 180°C (do zezłocenia kruszonki)
Wyjąć. Wystudzić. Posypać cukrem pudrem.