Jeśli miałabym wybrać ostatecznie i na zawsze jedną pogodę, a dano by mi tylko dwie możliwości: taką, jak dzisiaj, czyli rześką, z lekkim deszczem, smutnym niebem, szarawym krajobrazem i rozsianą wokół zielenią bądź taką, jak wczoraj, a więc duszną, skwarną, wciskającą do oczu paluch z promieni słonecznych, zalewającą potem, po prostu męczącą, to naturalnie postawiłabym na tę pierwszą, chłodniejszą, bo jakoś przed ziąbem można się uchronić pod ciepłym kocem, swetrem, z termoforem u boku oraz kubkiem waniliowej kawy z wierzchu oprószonej przyprawą o smaku amaretto albo herbaty z syropem sosnowym z dodatkiem kwiatu bzu w dłoni, natomiast przed brakiem powietrza to ani rozległe rondo słomkowego kapelusza, ani gigantyczne zaciemnione okulary, ani schłodzona lemoniada nie uchronią, bo gorąc napój ogrzeje, przez kapelusz przeniknie, a okulary choć oczom pozwolą swobodnie patrzeć, to z łapaniem oddechu, gdy powietrza bark nie mają nic wspólnego.
Stąd wychodzę ze słodką propozycją na umilenie dzisiejszego chłodu w postaci sezamowca, pod nazwą którego kryją się 2 blaty kruchego maślanego ciasta, przełożone masą miodowo-sezamową, chałwową i bezowo-kokosową, z ciekawym akcentem kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki (u mnie domowy, z dużymi, wyczuwalnymi owocami, co czyni ten wypiek jeszcze smaczniejszym). Dla spotęgowania przyjemności składniki na masę chałwową potroiłam, więc dla jej fanów będzie to istna rozkosz dla podniebienia. Bardzo polecam, bardzo 🙂
Przepis na sezamowiec (blacha o wymiarach 25×35 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 250 g masła
- 5 żółtek
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa sezamowa:
- 1 szklanka sezamu
- 1/4 szklanki cukru
- 40 g masła
- 2 łyżki miodu
Masa chałwowa:
- 150 g chałwy waniliowej
- 0,5 szklanki cukru
- 125 g masła (miękkiego)
Masa kokosowa:
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g wiórków kokosowych
Dodatkowo:
- 1 słoik dżemu o smaku czarnej porzeczki
Sposób przygotowania:
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, podzielić na pół, pierwszą połowę rozwałkować, umieścić w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować masą sezamową (wszystkie składniki wymieszać, podgrzewając na patelni).
Piec około 15-20 minut, w temperaturze 180°C
Ostudzić. Wyjąć.
Następnie rozwałkować drugą część ciasta, przełożyć do tej samej blaszki, posmarować dżemem, który przykryć masą kokosową (białka ubić na sztywną, lśniącą pianę, powoli, cały czas miksując, dodać cukier, na sam koniec wsypać wiórki kokosowe – delikatnie wymieszać).
Piec około 15-20 minut, w temperaturze 180°C
Ostudzić. Wyjąć.
Ciasto z sezamem położyć na blaszce, posmarować masą chałwową (miękkie masło ubić z cukrem oraz chałwą aż do uzyskania jednolitej konsystencji), po czym przykryć je ciastem z dżemem i kokosem.
Przechowywać w lodówce.