Dzisiaj przepis z tych moich, śniadaniowych, najlepszych; dla mnie i dla tych, którzy lubią takie mniej klasyczne wypieki, ale też dla tych, którym wydaje się, że wolą pączka czy kremówkę, bo a nuż okaże się, że to dość ciężkie, dzięki bananom i daktylom wilgotne, subtelnie kawowe, wzbogacone masłem orzechowym, ulubioną konfiturą (akurat mi najlepiej pasowała tutaj bananowo-gruszkowa z wanilią), chrupkością płatków orkiszowych, dla preferujących słodsze z łyżeczką syropu ciastko uniesie kilka smakowych centymetrów nad ziemię? Mnie uniosło, więc serdecznie polecam, naturalnie do gorącej kawy 😉
Przepis na orkiszowo-owsiane ciastko kawowe z masłem orzechowym i konfiturą bananowo-gruszkową z wanilią (foremka o wymiarach 12×5 cm) (Przepis zainspirowany tym z bloga: http://www.anappleaday.pl/)
Składniki:
Ciasto:
- 4 łyżki płatków orkiszowych (zmielonych)
- 1 łyżka płatków owsianych (zmielonych)
- 1 łyżka mąki orzechowej
- 1 łyżka mąki kokosowej
- 1 łyżka siemienia lnianego (zmielonego)
- 0,5 szklanki słodkiego mleka sojowego
- 1 łyżka kawy zbożowej (u mnie Inka z mlekiem)
- 0,5 banana
- 7 daktyli
- wrzątek
Dodatkowo:
- 0,5 banana
- konfitura bananowo-gruszkowa z wanilią
- masło orzechowe
- płatki orkiszowe
Sposób przygotowania:
Daktyle namoczyć we wrzątku – rozgnieść, dodać rozgniecionego banana, wsypać zmielone płatki orkiszowe, owsiane, siemię lniane, mąkę orzechową, kokosową oraz kawę zbożową – całość zalać słodkim mlekiem sojowym – wymieszać.
Ciasto wlać do foremki, z wierzchu poukładać pokrojonego w plasterki banana.
Piec około 30-40 minut, w temperaturze 180°C
Wyjąć. Wystudzić.
Ozdobić masłem orzechowym, konfiturą bananowo-gruszkową z wanilią oraz płatkami orkiszowymi.
*jeśli ktoś lubi słodsze to można dodatkowo wierzch polać syropem z agawy, można też do ciasta wsypać trochę cynamonu i oczywiście kombinować ze smakami konfitur