Już chyba w zeszłym roku, w Lidlu, tkwiąc w niesamowicie długiej kolejce do kasy, zerkając to w prawo, to w lewo, czytając wszystkie możliwe etykiety, hasła, napisy umieszczone na czapkach oraz bluzach pozostałych klientów, licząc piegi na ich nosach i ustalając stosunek oczu brązowych do niebieskich, obróciłam się na półkę z alkoholami i bezwiednie wodząc wzrokiem ujrzałam likier Cassis, czyli ten o smaku czarnej porzeczki, który równie bezwiednie wpakowałam do koszyka – tak oto stał u mnie rok.
Więc gdy natrafiłam na przepis z jego udziałem, nie wpadałam w jakąś szczególną zadumę, lecz po prostu z niego skorzystałam.
Wyszedł wspaniały porzeczkowiec, czyli słodko-kwaśne, ogromne, rodzinne ciasto tortowe złożone z wilgotnych blatów kakaowych, nasączonych tymże cudem, przełożonych dżemem z czarnej porzeczki, aksamitną masą maślaną na bazie serka kremowego oraz bitą śmietaną zasypaną czekoladowymi wiórkami.
Pięknie się kroi, wszystkim smakuje, czego chcieć więcej? 🙂
Przepis na porzeczkowiec (blacha o wymiarach 34x25cm ) (Przepis na ciasto pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 5 jajek (białka i żółtka osobno)
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki wody
- 5 łyżek gorzkiego kakao (płaskich)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem z serka kremowego:
- 500 g serka kremowego (typu „Twój Smak”)
- 200 g masła (miękkiego)
- 5 łyżek cukru pudru
Krem śmietankowy:
- 500 ml śmietany 36%
- 4 pełne łyżki serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- około 700 g dżemu z czarnej porzeczki
- 0,5 szklanki likieru Cassis (z czarnej porzeczki) + 1/4 szklanki wody (do nasączenia)
- 50 g mlecznej czekolady
Sposób przygotowania:
Ciasto:
W garnku zagotować: wodę, 1 szklankę cukru, olej i gorzkie kakao – wystudzić.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec ubijania, stopniowo, łyżka po łyżce, wsypywać pozostałe 0,5 szklanki cukru. Dodać wszystkie żółtka i zmiksować na jasnożółtą, kremową piankę. Wlać całą wystudzoną mieszankę – delikatnie wymieszać.
Na sam koniec wsypać przesiane suche składniki: mąkę, sodę oraz proszek – połączyć do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto przelać do wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Piec około 40-45 minut, w temperaturze 180°C.
Wyjąć. Wystudzić. Przekroić na dwa blaty.
Krem z serka kremowego:
Masło utrzeć z cukrem na puch, potem dodać serek – wymieszać.
Krem śmietankowy:
Śmietanę ubić na sztywno z mascarpone, następnie wsypać cukier – zmiksować.
Wykonanie:
Pierwszy blat nasączyć połową ponczu, posmarować połową dżemu z czarnej porzeczki, na niego nałożyć krem z serka kremowego, wyrównać, przykryć drugim blatem, nasączyć resztą ponczu, posmarować pozostałym dżemem, potem kremem śmietankowym, na który należy zetrzeć mleczną czekoladę.
Schłodzić.
Przechowywać w lodówce.
oglądasz masterchefa? 🙂
A oglądam 🙂 Tylko wiesz: mnie gotowanie nie kręci tak, jak pieczenie, bo tam się trzeba „babrać” w niekoniecznie fajnych produktach. No i pieczenie w efekcie końcowym jest taką sztuką smakowo-użytkową 😉