Zatopiłam się w błękicie dzisiejszego nieba.
Oglądałam białe tulipany i ludzkie twarze.
Wypiłam fiołkowo-różaną herbatę.
Upiekłam mocno czekoladowe, wilgotne, ale lekkie niczym pianka ciasto z prażonymi orzechami laskowymi.
Idę na spacer; przed słońcem umknę w cień.
Przepis na Torta alla Gianduia (Nutella Cake) (tortownica o średnicy 23 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
Ciasto:
- 6 dużych jajek (białka i żółtka osobno)
- 125 g masła (miękkiego)
- 100 g orzechów laskowych (zmielonych)
- 100 g gorzkiej czekolady
- 400 g Nutelli
- 1 łyżka rumu lub wody
- szczypta soli
Polewa:
- 125 g gorzkiej czekolady
- 125 ml śmietany 30%
- 1 łyżka rumu lub wody
Dodatkowo:
- 100 g orzechów laskowych (obranych i podprażonych na patelni)
Sposób przygotowania:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę – odstawić.
Gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej – lekko przestudzić.
Masło utrzeć z Nutellą na gładko, następnie dodać rum lub wodę, żółtka i zmielone orzechy – połączyć. Wlać przestudzoną czekoladę – zmiksować.
Na sam koniec do masy czekoladowej wmieszać ubite białka.
Ciasto przelać do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia tortownicy.
Piec około 40 minut, w temperaturze 180 °C.
Wyjąć. Wystudzić. Oblać polewą czekoladową (śmietankę podgrzać z rumem lub wodą, gdy zacznie wrzeć wyłączyć, wrzucić posiekaną czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na sos) i posypać podprażonymi na suchej patelni orzechami laskowymi.
Słucham:
źródło: https://www.youtube.com/watch?v=2JGL-Kb2m6k
źródło: https://www.youtube.com/watch?v=ns1QN-HobDE
źródło: https://www.youtube.com/watch?v=DBhCzIJ8esM
źródło: https://www.youtube.com/watch?v=18OT8gUDwFc
A tak z okazji Dnia Kobiet Kobietom 😉 :
źródło: https://www.youtube.com/watch?v=m54WNWCUAE8
Ciekawy przepis, lubię wszelkiego rodzaju ciasta czekoladowe. To dobry przepis na taki dzień jak dziś. Spróbuję je zrobić, jak skończę z dietą 🙂
Dieta to styl życia, a nie ścisły post 😉 Można więc zaparzyć trochę więcej kaw, jeden kawałek ukroić dla siebie, a resztę podzielić wśród najbliższych. Ciasto polecam: jest takie delikatne i takie czekoladowe 😉