Kocham życie i nienawidzę życia równie mocno.
Życie mnie smuci i cieszy (a może bardziej rzeczywistość?)
Ale takie ciasteczka lubi każdy, a już na pewno ten, kto lubi „Krówki”: kruchutkie, bardzo maślane, okrągłe ciasteczka, skrywające w swoim wnętrzu słodką, karmelową „Krówkę” 😉
Proste i szybkie w wykonaniu.
W jeszcze ciepłych nadzienie jest przyjemnie płynne, ale w zimnych nie mniej przyjemnie chrupie.
Do szklanki korzennej lub kwiatowej herbaty, w te jesienne dni.
Przepis na maślane ciasteczka z „Krówkami” (30 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: https://idealneciasta.com/)
Składniki:
- 240 g mąki pszennej (tortowej)
- 200 g miękkiego masła
- 140 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 15 kruchych (nie ciągnących) „Krówek”
Sposób przygotowania:
Masło zmiksować z cukrem na puch, następnie wsypać mąkę z proszkiem oraz solą i zagnieść ciasto.
Cukierki „Krówki” przekroić na pół.
Z gotowego ciasta odrywać nieduże fragmenty, którymi należy obtoczyć „Krówkę”, formując kulę.
Ciasteczka ułożyć w sporej odległości od siebie, ponieważ rozleją się na boki.
Piec około 15 minut, w temperaturze 170°C (wstawić do nagrzanego piekarnika).