Ostatnio pogoda trochę wystopowała z żarem, który litrami wylewała z nieba, więc na zewnątrz zrobiło się tak, jak lubię: bez zaduchu, bez nadmiernego gorąca, z „chłodnymi” a nie palącymi promieniami słońca, lekkim wiatrem, czasem orzeźwiającym deszczem, który CUDEM omija idącego człowieka, pozwalając mu pozostać w pełni suchym. Podejrzewam, że ta dobra passa nie będzie trwała zbyt długo i wkrótce pustynny skwar zaatakuje wybetonowane osiedla, toteż w celu choć chwilowej, zarazem pysznej ochłody proponuję poniższy deser, jakim jest tiramisu serwowane w pucharkach: idealnie gęsty krem, z posmakiem alkoholu oraz migdałów, delikatnie cierpki mus truskawkowy, nasączone kawą oraz likierem biszkopty, słodkie kakao, chrupiąca rurka, świeże owoce i zimne lody – czego na tę chwilę można żądać więcej? 😉
Przepis na tiramisu w pucharkach: z musem truskawkowym i lodami (4 spore pucharki)
Składniki:
Krem tiramisu:
- 3 żółtka
- 128 g cukru pudru
- 375 g serka mascarpone
- 225 ml śmietany 36%
- 25 ml wódki
- 12 ml syropu o smaku amaretto
Dodatkowo:
- 1 opakowanie biszkoptów (użyłam okrągłych)
- 1 kg truskawek
- 3/4 szklanki świeżo parzonej kawy (z 2 czubatych łyżeczek)
- 1/4 szklanki likieru kawowego
- kakao (do oprószenia)
- lody (u mnie o smaku tiramisu)
- rurki waflowe lub czekoladowe (do ozdoby)
Sposób przygotowania:
Krem tiramisu:
Żółtka zmiksować z cukrem pudrem na gęstą jasnożółtą masę, do której należy dodać serek mascarpone – wymieszać aż do uzyskania gładkiego kremu. Śmietanę ubić na sztywno, następnie połączyć obie masy. Na sam koniec wlać alkohol zmieszany z syropem o smaku amaretto.
Wykonanie:
Truskawki pozbawić szypułek, umyć, wrzucić do miski i zblendować na mus.
Biszkopty nasączyć w kawie połączonej z likierem kawowym i ułożyć na spodzie pucharka, po czym przykryć je przygotowanym wcześniej kremem tiramisu, w dalszej kolejności wyłożyć mus truskawkowy, na niego ponownie nasączone biszkopty oraz drugą warstwę kremu. Wierzch oprószyć słodkim kakao, przyozdobić truskawką, waflową lub czekoladową rurką – schłodzić.
Tuż przed podaniem nałożyć gałkę lodów.