Kruche ciasto z budyniem waniliowym, rabarbarem i kruszonką

Sezon rabarbarowy już dawno się zaczął, ja tak ciągle powtarzam, że nadchodzące lato właśnie z nim mi się kojarzy, a dotychczas nie wstawiłam żadnego przepisu, w którym to pełni naczelną rolę (może dlatego, że najbardziej lubię go w wersji „na surowo”, ewentualnie jako lemoniadę), więc nadrabiam: kruche ciasto, z nadzieniem rabarbarowym, okrytym warstwą domowego waniliowego budyniu, oprószonego słodką kruszonką – wydaje mi się, że to takie ciasto-klasyk, dla każdego, do filiżanki owocowej herbaty (gorącej czy też mrożonej: z malinami, kostkami lodu i listkami świeżej mięty) albo kremowej kawy (koniecznie z pianką 🙂 )

Warte wypróbowania 🙂

Przepis na kruche ciasto z budyniem waniliowym, rabarbarem i kruszonką (forma o wymiarach 23×34 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty – posklejałam różne)

*pominęłam imbir i cynamon

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej (tortowej)
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Budyń waniliowy:

  • 40 g mąki pszennej (tortowej)
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 600 ml mleka
  • 6 dużych żółtek
  • 50 g cukru
  • 50 g cukru waniliowego

Nadzienie rabarbarowe:

  • 600 g rabarbaru (pokrojonego w 1 cm kawałki)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru

Kruszonka:

  • 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g masła

Sposób przygotowania:
Ciasto:

Wszystkie składniki zagnieść – powstanie coś w rodzaju kruszonki, którą należy wylepić wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia formę. Następnie ponakłuwać spód widelcem.

Podpiec około 15 minut, w temperaturze 180°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)

Budyń waniliowy:

W naczyniu umieścić 150 ml mleka, żółtka, cukier oraz cukier waniliowy, mąkę pszenną (tortową) i mąkę ziemniaczaną – zmiksować tak, by nie było grudek.

W garnku zagotować pozostałe 450 ml mleka, a gdy zacznie wrzeć wlać do niego powyższą mieszankę i zmniejszyć moc palnika do połowy. Mieszać energicznie, tak, by uniknąć grudek – gotować do momentu aż uzyska konsystencję gęstego budyniu.

Wystudzić.

Wykonanie:

Na podpieczony wcześniej spód wyłożyć nadzienie rabarbarowe (zmieszać składniki), po czym wylać na nie budyń waniliowy i równomiernie rozprowadzić. Na wierzch wysypać kruszonkę (z mąki + cukru + masła zagnieść ciasto, uformować w kulę, owinąć folią – wstawić do zamrażalnika na 30 minut – zetrzeć na tarce).

Piec około 40 minut, w temperaturze 180 °C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Owocowe, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *