Z okazji Dnia Matki upiekłam ciężki, wilgotny tort miętowo-czekoladowy, zaś na Dzień Ojca powstało jego absolutne, nie mniej pyszne przeciwieństwo, w postaci subtelnego, niezwykle puszystego wypieku przełożonego wspaniałym kremem waniliowym na bazie kwaśnej śmietany, która nie tylko idealnie nasącza blaty biszkoptowe, ale też równoważy słodko-cierpkie smaki (dla mnie ta masa jest hitem! i nie należy się obawiać, że nie stężeje, bowiem nic podobnego nie ma miejsca 🙂 ).
Tort należy do tych lekkich, orzeźwiających, typowo letnich, nadzianych ogromem świeżych truskawek, na które czeka się przez cały rok, a teraz jest okazja, by wykorzystać je w tak piękny sercu sposób… 😉
Przepis na tort waniliowy z truskawkami (tortownica o średnicy 23 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
Biszkopt:
- 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 5 jajek
- szczypta soli
Krem waniliowy:
- 800 g kwaśnej śmietany 18%
- 3 opakowania cukru waniliowego
Krem śmietankowy:
- 400 g śmietany 36%
- 1,5 opakowania cukru waniliowego
- 1 fix do śmietany
Dodatkowo:
- 500 g truskawek
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Białka ubić ze szczyptą soli, po czym powoli, łyżka po łyżce, wsypać cukier, następnie, cały czas miksując wlać żółtka. Na sam koniec masę jajeczną wymieszać ręcznie, szpatułką, z przesianymi mąkami.
Ciasto przelać do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia tortownicy.
Piec około 35-40 minut, w temperaturze 170°C
Wystudzić. Przekroić na 3 blaty.
Wykonanie:
Na pierwszy blat wyłożyć połowę kremu waniliowego z kwaśnej śmietany (śmietanę i cukier waniliowy wymieszać przy użyciu łyżki), na którym należy poukładać pokrojone w plasterki truskawki, przykryć drugim blatem, wyłożyć resztę kremu, poukładać plasterki truskawek, przykryć trzecim blatem, którego wierzch oraz boki tortu posmarować kremem śmietankowym ubitym ze śmietany 36%.
Tort ozdobić truskawkami wedle uznania.
Wstawić do lodówki na całą noc.