Kawa dobra na wszystko, kawa dobra we wszystkim (ale nie z każdym) – przepis na kawowe eklerki

Kawa to relaks, kawa to aromat, kawa-odurzenie, kawa-zapomnienie, kawa to samotność, ale i relacje, kawa to dla mnie historia, bowiem wspomnieniami przenosi mnie do rozmaitych momentów, rozmów – zawsze miłych, bo z tymi, których nie darzę sympatią: po prostu kawy nie pijam (nie ma kawy – jest dystans) – chyba, że miałaby pełnić rolę znieczulacza przed niechcianym towarzystwem, ale… ale na to mi jej szkoda, ot co 😛

Dzisiaj proponuję kawę w nowej odsłonie, równie pysznej, jak w przypadku tej sączonej z szacunkiem, łyk po łyku, z fikuśnej szklaneczki bądź eterycznej filiżanki: w postaci puszystych, chrupiących eklerów nadzianych ogromem gęstego, przyjemnie schłodzonego, odpowiednio zrównoważonego smakiem kremu, któremu do określenia mianem ideału pomaga obecność kawowego lukru 😉

Przepis na kawowe eklerki (10 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
  • 125 g masła
  • 1 szklanka wody
  • 4 jajka

Budyniowy krem kawowy:

  • 60 g mąki pszennej (tortowej)
  • 160 g cukru
  • 9 żółtek
  • 650 ml mleka
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej

*szybsza wersja: w garnku zagotować 600 ml mleka z 3 łyżkami kawy rozpuszczalnej i 3 łyżkami cukru, a gdy zacznie wrzeć wlać do niego wcześniej rozrobione w 150 ml mleka 2 budynie waniliowe – gotować aż do zgęstnienia. Budyń wystudzić, po czym zmiksować z 200 g miękkiego masła na gładki krem.

Lukier kawowy:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3-4 łyżki wrzącej wody

*jeśli lukier będzie zbyt gęsty, dodać łyżkę wody, jeśli zbyt rzadki, łyżkę cukru pudru

Sposób przygotowania:

Ciasto:

W rondelku z grubym dnem zagotować wodę z masłem. Na gotującą się wodę wsypać mąkę, energicznie mieszając, by uniknąć przypalenia. Ciasto jest gotowe, gdy odchodzi od ścianek garnka i uzyska szklisty wygląd. Wystudzić. Chłodne ciasto zmiksować z jajkami, do gładkości.

Na blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia, przy użyciu worka cukierniczego z tylką o szerokości 1 cm, wyciskać 8-10 cm, podłużne eklery (w dość dużych odstępach, bowiem ciasto sporo rośnie).

Piec około 20-30 minut, w temperaturze 200°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)

Budyniowy krem kawowy:

Żółtka, cukier, 100 ml mleka oraz mąkę – zmiksować.

550 ml mleka wymieszać z kawą – zagotować. Na wrzące mleko wlać masę żółtkową – energicznie mieszając, gotować aż do zgęstnienia. Wystudzić.

Wykonanie:

Chłodne ciasto przeciąż, przełożyć kremem (można tylką, ale można również przy pomocy łyżki), oblać lukrem.

Przechowywać w lodówce.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Parzone, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *