Wczoraj podzieliłam się przepisem na TE PIERWSZE, czyli porzeczki, z kolei dzisiaj dodaję na TE DRUGIE, a więc czereśnie – w postaci ciasta typowo letniego, jakim jest według mnie tarta, którą postrzegam jako niewielkie dzieło sztuki (podobnie jak wiosną mazurki, a z okazji urodzin torty), bowiem można ją ozdabiać w sposób doprawdy nadzwyczajny (w zależności od talentu oraz pomysłu) – a chyba te najpiękniejsze są właśnie z owocami; ta jest wręcz wykwintna, nieprzesłodzona, złożona z kruchego, niemalże sypkiego ciasta, wypełnionego czereśniowym dżemem, aksamitnym czereśniowym kremem, bitą śmietaną, gęstym czereśniowym sosem i wiórkami z gorzkiej czekolady.
Idealna do wieczornej kawy, w miłym towarzystwie bądź egoistycznie w pojedynkę – pyszna zawsze 😉
Przepis na tartę z czereśniami (forma do tarty o średnicy 25 cm) (Przepis na kruchy spód pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
Ciasto:
- 175 g mąki pszennej (tortowej)
- 130 g masła (zimnego)
- 0,5 łyżeczki cukru pudru
- 1 żółtko
- 35 ml mleka
- szczypta soli
Krem czereśniowy:
- 200 g śmietany 36%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 500 g czereśni (bez pestek)
- 1,5 łyżki cukru
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- 1/4 szklanki wody
Dodatkowo:
- 200 g śmietany 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 słoik dżemu czereśniowego lub wiśniowego
- 8 kostek gorzkiej czekolady
- czereśnie w całości (do ozdoby)
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać nożem do momentu uzyskania kruszonki, po czym dodać żółtko, szczyptę soli, wsypać cukier puder, wlać mleko – zagnieść, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 1h w lodówce.
Po upływie wskazanego czasu ciasto wyjąć, rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty (wcześniej posmarowaną masłem i oprószoną mąką) i ponakłuwać widelcem. Tak przygotowane ciasto przykryć papierem do pieczenia, który należy obciążyć kulkami ceramicznymi, ryżem lub fasolą (by nie urosło podczas pieczenia).
Nagrzać piekarnik do 220°C, następnie obniżyć temperaturę do 200°C i wstawić ciasto na 15 minut, po czym usunąć papier z obciążeniem i piec dodatkowe 10-15 minut (do zrumienienia).
Wystudzić.
Krem czereśniowy:
Do rondelka z grubym dnem wrzucić pozbawione pestek i ogonków czereśnie, wlać wodę, sok z cytryny, wsypać cukier – gotować na wolnym ogniu aż staną się miękkie, a całość zgęstnieje (podobnie jak konfitura).
Zdjąć z ognia. Wystudzić.
Śmietanę ubić na sztywno, posłodzić cukrem pudrem, dodać serek mascarpone – zmiksować na gładką masę, po czym wlać 2/3 ugotowanych czereśni – wymieszać.
Wykonanie:
Kruchy spód posmarować dżemem czereśniowym lub wiśniowym, wyłożyć na niego krem czereśniowy, na którym umieścić 200 g ubitej z cukrem pudrem śmietany 36%. Na wierzch wylać pozostałe ugotowane czereśnie, obsypać wiórkami z gorzkiej czekolady, ozdobić całymi czereśniami.
Przechowywać w lodówce.
Chętnie bym wykorzystała przepis i upiekła takie ciacho. Narobiłaś mi smaka 🙂 Ale mam jeden problem. Kruche ciasto często wychodzi mi bardzo twarde, nie takie kruchutkie jak bym chciała. Są na to jakieś sposoby?
Pozdrawiam 🙂