Letnie ciasto: tarta z czereśniami

Wczoraj podzieliłam się przepisem na TE PIERWSZE, czyli porzeczki, z kolei dzisiaj dodaję na TE DRUGIE, a więc czereśnie – w postaci ciasta typowo letniego, jakim jest według mnie tarta, którą postrzegam jako niewielkie dzieło sztuki (podobnie jak wiosną mazurki, a z okazji urodzin torty), bowiem można ją ozdabiać w sposób doprawdy nadzwyczajny (w zależności od talentu oraz pomysłu) – a chyba te najpiękniejsze są właśnie z owocami; ta jest wręcz wykwintna, nieprzesłodzona, złożona z kruchego, niemalże sypkiego ciasta, wypełnionego czereśniowym dżemem, aksamitnym czereśniowym kremem, bitą śmietaną, gęstym czereśniowym sosem i wiórkami z gorzkiej czekolady.

Idealna do wieczornej kawy, w miłym towarzystwie bądź egoistycznie w pojedynkę – pyszna zawsze 😉

Przepis na tartę z czereśniami (forma do tarty o średnicy 25 cm) (Przepis na kruchy spód pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

Ciasto:

  • 175 g mąki pszennej (tortowej)
  • 130 g masła (zimnego)
  • 0,5 łyżeczki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 35 ml mleka
  • szczypta soli

Krem czereśniowy:

  • 200 g śmietany 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 500 g czereśni (bez pestek)
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 szklanki wody

Dodatkowo:

  • 200 g śmietany 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 słoik dżemu czereśniowego lub wiśniowego
  • 8 kostek gorzkiej czekolady
  • czereśnie w całości (do ozdoby)

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać nożem do momentu uzyskania kruszonki, po czym dodać żółtko, szczyptę soli, wsypać cukier puder, wlać mleko – zagnieść, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 1h w lodówce.

Po upływie wskazanego czasu ciasto wyjąć, rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty (wcześniej posmarowaną masłem i oprószoną mąką) i ponakłuwać widelcem. Tak przygotowane ciasto przykryć papierem do pieczenia, który należy obciążyć kulkami ceramicznymi, ryżem lub fasolą (by nie urosło podczas pieczenia).

Nagrzać piekarnik do 220°C, następnie obniżyć temperaturę do 200°C i wstawić ciasto na 15 minut, po czym usunąć papier z obciążeniem i piec dodatkowe 10-15 minut (do zrumienienia).

Wystudzić.

Krem czereśniowy:

Do rondelka z grubym dnem wrzucić pozbawione pestek i ogonków czereśnie, wlać wodę, sok z cytryny, wsypać cukier – gotować na wolnym ogniu aż staną się miękkie, a całość zgęstnieje (podobnie jak konfitura).

Zdjąć z ognia. Wystudzić.

Śmietanę ubić na sztywno, posłodzić cukrem pudrem, dodać serek mascarpone – zmiksować na gładką masę, po czym wlać 2/3 ugotowanych czereśni – wymieszać.

Wykonanie:

Kruchy spód posmarować dżemem czereśniowym lub wiśniowym, wyłożyć na niego krem czereśniowy, na którym umieścić 200 g ubitej z cukrem pudrem śmietany 36%. Na wierzch wylać pozostałe ugotowane czereśnie, obsypać wiórkami z gorzkiej czekolady, ozdobić całymi czereśniami.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Owocowe, Przepisy, Tarty i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Letnie ciasto: tarta z czereśniami

  1. ~Magda pisze:

    Chętnie bym wykorzystała przepis i upiekła takie ciacho. Narobiłaś mi smaka 🙂 Ale mam jeden problem. Kruche ciasto często wychodzi mi bardzo twarde, nie takie kruchutkie jak bym chciała. Są na to jakieś sposoby?
    Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *