Przeważnie latem większość osób piecze jagodzianki (które ja zresztą również upiekłam), więc tym razem ze słodką przekorą przepis na te nadziane nie fioletową, lecz różową masą – malinianki.
Absolutnie genialne: ciasto lekkie, puszyste, nadziane kwaśną słodyczą tych uroczych owoców, uzupełnione chrupiącą kruszonką i lukrem.
Polecam 😉
Przepis na malinianki (12 sztuk) (Przepis na ciasto pochodzi z bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html)
Składniki:
Ciasto:
- 550 g mąki pszennej (tortowej)
- 30 g drożdży
- 250 ml mleka
- 125 g serka mascarpone
- 2 jajka
- 100 g masła
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
Nadzienie:
- 300 g malin
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
- 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
- 3/4 szklanki cukru
- 100 g masła
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3-4 łyżki gorącej wody
Sposób przygotowania:
Ze składników na kruszonkę zagnieść ciasto, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki.
W misce umieścić pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru, 2 pełne łyżki mąki i 5 łyżek ciepłego mleka – odstawić pod przykryciem na 20 minut.
W tym samym czasie do garnka wlać pozostałe mleko, dodać serek mascarpone, masło, resztę cukru oraz cukier waniliowy – podgrzewać aż do momentu rozpuszczenia masła i serka, co jakiś czas mieszając. Zestawić z ognia, przestudzić (jednak w dalszym ciągu powinno być ciepłe), po czym wbić jajka i roztrzepać je widelcem.
Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę i sól, wlać mleko z jajkami oraz wyrośnięty rozczyn – zagnieść (ciasto będzie się kleiło, ale takie ma być, by po upieczeniu zachować swoją delikatność).
Wyrobione ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1h.
Po upływie wskazanego czasu ciasto podzielić na 12 kulek, z których uformować płaskie placki, a na środku każdej z nich nałożyć sporą łyżkę nadzienia malinowego (powstałego z połączenia składników).
Bułeczki mocno zlepić i złączeniem do dołu odstawić na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Przed wstawieniem do piekarnika zetrzeć kruszonkę na tarce i oprószyć nią wierzch drożdżówek.
Piec około 15-20 minut, w temperaturze 200°C
Po wystudzeniu polukrować.