Malinianki

Przeważnie latem większość osób piecze jagodzianki (które ja zresztą również upiekłam), więc tym razem ze słodką przekorą przepis na te nadziane nie fioletową, lecz różową masą – malinianki.

Absolutnie genialne: ciasto lekkie, puszyste, nadziane kwaśną słodyczą tych uroczych owoców, uzupełnione chrupiącą kruszonką i lukrem.

Polecam 😉

Przepis na malinianki (12 sztuk) (Przepis na ciasto pochodzi z bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html)

Składniki:

Ciasto:

  • 550 g mąki pszennej (tortowej)
  • 30 g drożdży
  • 250 ml mleka
  • 125 g serka mascarpone
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 300 g malin
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Kruszonka:

  • 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g masła

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3-4 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania:

Ze składników na kruszonkę zagnieść ciasto, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki.

W misce umieścić pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru, 2 pełne łyżki mąki i 5 łyżek ciepłego mleka – odstawić pod przykryciem na 20 minut.

W tym samym czasie do garnka wlać pozostałe mleko, dodać serek mascarpone, masło, resztę cukru oraz cukier waniliowy – podgrzewać aż do momentu rozpuszczenia masła i serka, co jakiś czas mieszając. Zestawić z ognia, przestudzić (jednak w dalszym ciągu powinno być ciepłe), po czym wbić jajka i roztrzepać je widelcem.

Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę i sól, wlać mleko z jajkami oraz wyrośnięty rozczyn – zagnieść (ciasto będzie się kleiło, ale takie ma być, by po upieczeniu zachować swoją delikatność).

Wyrobione ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1h.

Po upływie wskazanego czasu ciasto podzielić na 12 kulek, z których uformować płaskie placki, a na środku każdej z nich nałożyć sporą łyżkę nadzienia malinowego (powstałego z połączenia składników).

Bułeczki mocno zlepić i złączeniem do dołu odstawić na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.

Przed wstawieniem do piekarnika zetrzeć kruszonkę na tarce i oprószyć nią wierzch drożdżówek.

Piec około 15-20 minut, w temperaturze 200°C

Po wystudzeniu polukrować.

 

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Bułki słodkie, Owocowe, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *