„Piątek, piątek – weekendu początek” prawi szkolno-imprezowe przysłowie, najczęściej gromko rozbrzmiewające na korytarzach w okresie licealnym (chociaż w obecnych czasach pewnie znacznie wcześniej) – i wszyscy wiedzą z jaką wizją wiązała się owa euforia: są procenty, jest zabawa.
Dzisiaj nie ma ani piątku, ani powrotu do liceum, ani nadmiernych procentów, ale weekend nadal trwa, więc przed wznowieniem codziennych obowiązków można porozkoszować się ciastem z delikatną nutką alkoholu, które powstało z tego, co akurat znajdowało się pod ręką, a że były to ananasy w puszce i chipsy kokosowe, to wybór padł na wzorowaną na popularnym drinku: Pina Coladę. Puszysty jasny biszkopt nasączony kremowym likierem oraz syropem ananasowym, aksamitna masa o smaku kokosowym, owoce zalane galaretką – smak bardzo delikatny, przyjemny, a że serwowany wprost z lodówki, to i orzeźwiający.
Polecam, tak na zakończenie weekendu 😉
Przepis na ciasto Pina Colada (blacha o wymiarach 25x35cm) (Przepis na biszkopt pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
Ciasto:
- 110 g mąki pszennej (tortowej)
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 3 jajka (białka i żółtka osobno)
- 0,5 szklanki cukru
- 40 ml oleju (słonecznikowego lub rzepakowego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem:
- 400 ml śmietany 36%
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki likieru kokosowego
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- cukier puder (opcjonalnie, ja dałam 2 łyżki)
Dodatkowo:
- 1 mała puszka ananasów
- likier kokosowy+syrop z puszki po ananasach (pół na pół, do nasączenia)
- 1 galaretka ananasowa (rozpuszczona w połowie sugerowanej na opakowaniu wody)
- płatki/chipsy kokosowe
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie, dalej ubijając, wsypać cukier, potem żółtka – miksować do momentu uzyskania jasnożółtej piany. Dodać olej – zmiksować. Do powstałej masy wsypać przesiane z proszkiem mąki – wymieszać ręcznie (szpatułką).
Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wlać ciasto.
Piec około 25 minut, w temperaturze 170 °C (do suchego patyczka)
Krem:
Śmietanę zmiksować na sztywno, dodać serek mascarpone, likier kokosowy i wiórki, ewentualnie, do smaku, posłodzić cukrem pudrem – wymieszać.
Wykonanie:
Wystudzony biszkopt nasączyć ponczem z likieru kokosowego i syropu po ananasach, wyłożyć krem, wyrównać, poukładać ananasa z puszki, zalać lekko tężejącą galaretką ananasową (rozpuszczoną w połowie wody, jaka jest sugerowana na opakowaniu), oprószyć płatkami/chipsami kokosowymi.
Przechowywać w lodówce.