Ciasto milionera, wywodzące się ze Szkocji, nazwę ponoć zawdzięcza bogatemu smakowi: to połączenie kruchego spodu, masy karmelowej (karmel naturalnie można wykonać samodzielnie, ale skorzystanie z gotowego kajmaku kompletnie mu nie ujmuje) i polewy czekoladowej. Dość niskie, nawet bardziej przypomina batonika, do tego nie jest skomplikowane (stąd poradzi sobie z nim każdy, kto postanowi zjeść, poczęstować lub jedno i drugie), nie wymaga wielu składników, szybko się robi, ładnie kroi, słodko smakuje. Polecam 😉
Przepis na ciasto milionera (blacha o wymiarach 24x24cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://mojebistro.pl/)
Składniki:
Ciasto:
- 150 g mąki pszennej (tortowej)
- 50 g cukru
- 90 g masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Masa karmelowa:
- 1 puszka masy kajmakowej
- 50 g masła
Polewa czekoladowa:
- 200 g mlecznej czekolady
- 50 g śmietany 30%
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Masło oraz cukier umieścić w garnku, zagotować, dodać żółtko i śmietanę – wymieszać, po czym wsypać mąkę, wymieszać do połączenia i wstawić do lodówki na 1h.
Po tym czasie ciastem wylepić dno blaszki wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 12-15 minut, w temperaturze 220 °C
Masa karmelowa:
Masło rozpuścić i wymieszać z kajmakiem do momentu pozbycia się wszystkich grudek, tak, by masa była gładka.
Polewa czekoladowa:
Do śmietany wrzucić połamane kostki czekolady – rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać do połączenia i uzyskania jednolitej konsystencji.
Wykonanie:
Na kruchy spód wylać masę karmelową, wyrównać i przykryć polewą czekoladową.
Przechowywać w lodówce.