Tuż tuż niedziela, której popołudnie można spędzić w towarzystwie nie takiego typowego, bo wręcz rarytasowego sernika o smaku róży, oblanego polewą z białej czekolady, poprószonej uprażonymi płatkami migdałowymi. Wypiek dosyć ciężki, zbity, bo z mielonego twarogu, a nie gotowej masy z wiaderka, na chrupiącym ciasteczkowym spodzie, przy tym niewielki, więc na jedno posiedzenie, a jaki elegancki, jaki pyszny 😉
Przepis na sernik różany (tortownica o średnicy 18cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://www.mirabelkowy.pl/)
Składniki:
Spód:
- 120 g kruchych ciastek maślanych
- 60 g masła (roztopionego)
Różana masa serowa:
- 500 g twarogu półtłustego (dwukrotnie zmielonego)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 60 g masła (miękkiego)
- 2 duże jajka
- 60 g cukru
- 3 łyżki konfitury różanej
- 2 łyżki wody różanej
Polewa z białej czekolady:
- 75 g białej czekolady
- 50 ml śmietany 30%
Dodatkowo:
- 2 łyżki konfitury różanej
- garść migdałów w płatkach (podprażonych na patelni)
Sposób przygotowania:
Spód:
Ciastka zmielić w młynku do kawy na pył i połączyć z roztopionym masłem. Powstałą masę wgnieść w dno wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia tortownicy – wstawić do lodówki na czas wykonywania masy serowej.
Różana masa serowa:
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch, po czym dołożyć konfiturę różaną. Dodać po jednym żółtku, dokładnie miksując, po czym wrzucić zmielony twaróg. Wlać wodę różaną, wsypać mąkę ziemniaczaną – krótko zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do powstałej masy.
Masę wyać na ciasteczkowy spód.
Piekarnik nagrzać do 180°C i w takiej temperaturze piec ciasto przez 10 minut.
Następnie obniżyć do 150°C i piec jeszcze 1h.
Wyjąć. Wystudzić. Wierzch oblać polewą z białej czekolady (śmietanę podgrzać w garnuszku, wrzucić połamaną białą czekoladę – wymieszać na sos) i oprószyć podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.