A może by tak sernik? Różany?

Tuż tuż niedziela, której popołudnie można spędzić w towarzystwie nie takiego typowego, bo wręcz rarytasowego sernika o smaku róży, oblanego polewą z białej czekolady, poprószonej uprażonymi płatkami migdałowymi. Wypiek dosyć ciężki, zbity, bo z mielonego twarogu, a nie gotowej masy z wiaderka, na chrupiącym ciasteczkowym spodzie, przy tym niewielki, więc na jedno posiedzenie, a jaki elegancki, jaki pyszny 😉

Przepis na sernik różany (tortownica o średnicy 18cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://www.mirabelkowy.pl/)

Składniki:

Spód:

  • 120 g kruchych ciastek maślanych
  • 60 g masła (roztopionego)

Różana masa serowa:

  • 500 g twarogu półtłustego (dwukrotnie zmielonego)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 60 g masła (miękkiego)
  • 2 duże jajka
  • 60 g cukru
  • 3 łyżki konfitury różanej
  • 2 łyżki wody różanej

Polewa z białej czekolady:

  • 75 g białej czekolady
  • 50 ml śmietany 30%

Dodatkowo:

  • 2 łyżki konfitury różanej
  • garść migdałów w płatkach (podprażonych na patelni)

Sposób przygotowania:

Spód:

Ciastka zmielić w młynku do kawy na pył i połączyć z roztopionym masłem. Powstałą masę wgnieść w dno wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia tortownicy – wstawić do lodówki na czas wykonywania masy serowej.

Różana masa serowa:

Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch, po czym dołożyć konfiturę różaną. Dodać po jednym żółtku, dokładnie miksując, po czym wrzucić zmielony twaróg. Wlać wodę różaną, wsypać mąkę ziemniaczaną – krótko zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do powstałej masy.

Masę wyać na ciasteczkowy spód.

Piekarnik nagrzać do 180°C i w takiej temperaturze piec ciasto przez 10 minut.

Następnie obniżyć do 150°C i piec jeszcze 1h.

Wyjąć. Wystudzić. Wierzch oblać polewą z białej czekolady (śmietanę podgrzać w garnuszku, wrzucić połamaną białą czekoladę – wymieszać na sos) i oprószyć podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.

 

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Przepisy, Serniki i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *