Na słodkie popołudnie: mini serniczki Oreo

Bardzo szybkie w przygotowaniu, bardzo smaczne i naprawdę urocze mini serniczki z popularnymi ciastkami Oreo (kiedyś upiekłam też z ich udziałem tort – przepis TUTAJ) do wykonania jeszcze dziś. Spód to po prostu ciasteczko, a masa wymaga tylko wymieszania składników. Idealny dodatek do filiżanki kawy i miłej rozmowy 😉

Przepis na mini serniczki Oreo (15-18 sztuk; w zależności od wielkości papilotek) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

Spód:

  • 15-18 ciastek Oreo

Masa serowa:

  • 500 g twarogu półtłustego (3krotnie zmielonego)
  • 6 rozkruszonych ciastek Oreo
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki śmietany 18%
  • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Sposób przygotowania:

Na spód każdej papilotki położyć ciastko Oreo, które należy przykryć masą serową (powstałą z połączenia wszystkich składników).

Piec około 25-30 minut, w temperaturze 160°C (masa serowa powinna być całkowicie ścięta z wierzchu).

Wyjąć. Schłodzić w lodówce.

Można podawać z bitą śmietaną, polewą czekoladową lub po prostu z wierzchu pokruszone ciastkami.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babeczki, muffiny, tartaletki, Batonikowo - pralinowe wypieki, Bez kategorii, Przepisy, Serniki i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *