Bardzo szybkie w przygotowaniu, bardzo smaczne i naprawdę urocze mini serniczki z popularnymi ciastkami Oreo (kiedyś upiekłam też z ich udziałem tort – przepis TUTAJ) do wykonania jeszcze dziś. Spód to po prostu ciasteczko, a masa wymaga tylko wymieszania składników. Idealny dodatek do filiżanki kawy i miłej rozmowy 😉
Przepis na mini serniczki Oreo (15-18 sztuk; w zależności od wielkości papilotek) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
Spód:
- 15-18 ciastek Oreo
Masa serowa:
- 500 g twarogu półtłustego (3krotnie zmielonego)
- 6 rozkruszonych ciastek Oreo
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki śmietany 18%
- 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 białko
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Sposób przygotowania:
Na spód każdej papilotki położyć ciastko Oreo, które należy przykryć masą serową (powstałą z połączenia wszystkich składników).
Piec około 25-30 minut, w temperaturze 160°C (masa serowa powinna być całkowicie ścięta z wierzchu).
Wyjąć. Schłodzić w lodówce.
Można podawać z bitą śmietaną, polewą czekoladową lub po prostu z wierzchu pokruszone ciastkami.