Sernik krakowski

Z dzieciństwa pamiętam tylko trzy rodzaje serników: pierwszy – klasyczny, bez spodu, z polewą czekoladową, czyli wiedeński, drugi – elegancki, ciężki, z kakaową kruszonką, a więc królewski i polski słodki specjał z bakaliami oraz charakterystyczną kruchą kratką, to jest krakowski, który właśnie dzisiaj po raz pierwszy upiekłam i bez wahania polecam poniższy przepis, bo wyszedł wspaniały.

Idę pokroić i poczęstować bliskich 😉

Przepis na sernik krakowski (forma o wymiarach 35x25cm ) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

*dwukrotnie zwiększyłam ilość ciasta i tak też podaję, bo na oko wydawało mi się go trochę za mało i dobrze zrobiłam, choć zostało mi go jeszcze na kilka ciasteczek, to lepiej zrobić ciut więcej niż mniej 😉

*by rodzynki nie opadały na spód należy najpierw zalać je wrzątkiem i poczekać aż zmiękną, potem dokładnie odsączyć i obtoczyć w mące ziemniaczanej

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej (tortowej)
  • 200 g cukru pudru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 250 g masła (zimnego)
  • 2 jajka

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
  • 8 jajek
  • 100 g masła (miękkiego)
  • 250 g cukru
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g rodzynków
  • wrzątek
  • szczypta soli

Lukier:

  • 1 białko
  • 150 g cukru pudru
  • sok wyciśnięty z 1 małej cytryny

Dodatkowo:

  • 1 żółtko do posmarowania pasków

Sposób przygotowania:

Rodzynki zalać wrzątkiem – odstawić.

Składniki na ciasto zagnieść, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą – schłodzić 1h w lodówce.

Wyjąć. Podzielić na większą i mniejszą część.

Większą część rozwałkować, umieścić w formie wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem.

Podpiec około 15 minut, w temperaturze 180°C

Masło utrzeć z 200 g cukru oraz cukrem waniliowym na puch, potem, cały czas miksując, dodawać na zmianę zmielony twaróg i po jednym żółtku.

W osobnym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli na sztywno, a pod koniec ubijania wsypać pozostałe 50 g cukru.

Pianę wmieszać delikatnie do masy serowej.

Na sam koniec dodać rodzynki (dokładnie odciśnięte i wysuszone) zmieszane z mąką ziemniaczaną.

Masę wylać na podpieczony spód, wyrównać, po czym rozwałkować mniejszą część ciasta i powycinać z niej paski, z których należy ułożyć kratkę, a z wierzchu posmarować ją żółtkiem.

Piec około 50-60 minut, w temperaturze 170°C

Wyjąć. Wystudzić. Kratkę posmarować lukrem (wymieszać dokładnie wszystkie składniki).

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Przepisy, Serniki i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

0 odpowiedzi na „Sernik krakowski

  1. ~nasumi pisze:

    dziwny ci on 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *