Z dzieciństwa pamiętam tylko trzy rodzaje serników: pierwszy – klasyczny, bez spodu, z polewą czekoladową, czyli wiedeński, drugi – elegancki, ciężki, z kakaową kruszonką, a więc królewski i polski słodki specjał z bakaliami oraz charakterystyczną kruchą kratką, to jest krakowski, który właśnie dzisiaj po raz pierwszy upiekłam i bez wahania polecam poniższy przepis, bo wyszedł wspaniały.
Idę pokroić i poczęstować bliskich 😉
Przepis na sernik krakowski (forma o wymiarach 35x25cm ) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
*dwukrotnie zwiększyłam ilość ciasta i tak też podaję, bo na oko wydawało mi się go trochę za mało i dobrze zrobiłam, choć zostało mi go jeszcze na kilka ciasteczek, to lepiej zrobić ciut więcej niż mniej 😉
*by rodzynki nie opadały na spód należy najpierw zalać je wrzątkiem i poczekać aż zmiękną, potem dokładnie odsączyć i obtoczyć w mące ziemniaczanej
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej (tortowej)
- 200 g cukru pudru
- 16 g cukru waniliowego
- 250 g masła (zimnego)
- 2 jajka
Masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
- 8 jajek
- 100 g masła (miękkiego)
- 250 g cukru
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g rodzynków
- wrzątek
- szczypta soli
Lukier:
- 1 białko
- 150 g cukru pudru
- sok wyciśnięty z 1 małej cytryny
Dodatkowo:
- 1 żółtko do posmarowania pasków
Sposób przygotowania:
Rodzynki zalać wrzątkiem – odstawić.
Składniki na ciasto zagnieść, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą – schłodzić 1h w lodówce.
Wyjąć. Podzielić na większą i mniejszą część.
Większą część rozwałkować, umieścić w formie wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem.
Podpiec około 15 minut, w temperaturze 180°C
Masło utrzeć z 200 g cukru oraz cukrem waniliowym na puch, potem, cały czas miksując, dodawać na zmianę zmielony twaróg i po jednym żółtku.
W osobnym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli na sztywno, a pod koniec ubijania wsypać pozostałe 50 g cukru.
Pianę wmieszać delikatnie do masy serowej.
Na sam koniec dodać rodzynki (dokładnie odciśnięte i wysuszone) zmieszane z mąką ziemniaczaną.
Masę wylać na podpieczony spód, wyrównać, po czym rozwałkować mniejszą część ciasta i powycinać z niej paski, z których należy ułożyć kratkę, a z wierzchu posmarować ją żółtkiem.
Piec około 50-60 minut, w temperaturze 170°C
Wyjąć. Wystudzić. Kratkę posmarować lukrem (wymieszać dokładnie wszystkie składniki).
dziwny ci on 🙂
Nie dziwniejszy niż ludzie 😉