Ostatnio było chłodno, stąd podałam przepis na ciasto w klimatach jesiennych, z kolei dzisiaj świat wybuchnął wiosną, więc proponuję coś bardziej owocowego, soczystego, barwnego, wesołego, nawet przez wzgląd na ogrom truskawek sowicie obsypanych chrupiącą kruszonką letniego, czyli nieprzesłodzony, puszysty, aksamitny, ale jednocześnie treściwy sernik na kruchym spodzie, smakującym niczym maślane ciasteczka.
Ciasto jest duże, równiutkie, pięknie się kroi, robi bezproblemowo i błyskawicznie (masa serowa to po prostu zmiksowane składniki, więc nie traci się czasu na oddzielne ubijanie masła, śmietany, żółtek czy białek), a co najważniejsze wszystkim smakuje 😉
Przepis na sernik z truskawkami i kruszonką (blacha o wymiarach 33x20cm ) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty )
*jagody zamieniłam na truskawki a kratkę na kruszonkę
*piekłam w blaszce 34x25cm
Składniki:
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej (tortowej)
- 100 g cukru pudru
- 200 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego (przynajmniej dwukrotnie zmielonego)
- 5 jajek
- 220 g cukru
- 200 ml śmietany 36%
- 1 łyżka mąki pszennej (tortowej)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Kruszonka:
- 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
- 3/4 szklanki cukru
- 100 g masła
Dodatkowo:
- 500 g truskawek
Sposób przygotowania:
Na samym początku należy zagnieść składniki na kruszonkę, by dobrze schłodzić ją w lodówce.
Następnie umieścić w misce wszystkie produkty na kruchy spód, połączyć je i uformować w kulę, owinąć folią spożywczą – schłodzić w lodówce przez 1h.
Po upływie wskazanego czasu dokładnie wylepić nim spód formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem.
Podpiec około 15 minut, w temperaturze 200°C
Wyjąć i wylać na niego masę serową (wystarczy zmiksować wszystkie składniki), na niej poukładać pokrojone w plasterki truskawki, które należy obsypać kruszonką.
Piec około 1h, w temperaturze 170°C