Bąbelkowe ciasteczka, które długo utrzymują świeżość – Amoniaczki

Dzisiaj taki szybciutki przepis na bardzo popularne ciasteczka, które piecze się raz, w dużej ilości, a potem zamyka w szczelnej puszce, by zawsze móc sięgnąć; a to do herbatki, a to do kawki, a to jak ktoś niezapowiedziany wpadnie z wizytą.

A mowa o niczym innym jak o amoniaczkach, czyli delikatnych, pulchnych, specyficznie chrupiących ciasteczkach na bazie amoniaku, dzięki któremu uzyskują taką krucho-drożdżową, bąbelkową strukturę.

Można je spożywać bez żadnych dodatków, poprzyklejać grube kryształy cukru lub sowicie oprószyć pudrem – zawsze będą pyszne 😉

Przepis na Amoniaczki (około 120 sztuk – wykrawałam 3-4 cm foremką) (Przepis pochodzi z bloga: http://prawodogotowaniazpasja.blox.pl/html; śmietanę 30% zamieniłam na 18%)

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej (tortowej)
  • 100 g cukru
  • 20 g cukru waniliowego
  • 2 średnie jajka
  • 2 żółtka
  • 100 g masła 82%
  • 100 ml kwaśnej śmietany 
  • 10 g amoniaku

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać przez sito i dokładnie wymieszać z amoniakiem, cukrem i cukrem waniliowym, po czym dodać posiekane masło, jajka, żółtka oraz kwaśną śmietanę – zagnieść elastyczne ciasto, rozwałkować na grubość 2-3mm i średniej wielkości foremką wyciąć ciasteczka, które należy poukładać na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 12 minut, w temperaturze 160°C (do momentu aż ładnie się zarumienią)

Wyjąć. Wystudzić. Przechowywać w szczelnie zamykanej puszce.

*można też przed umieszczeniem ciasteczek w piekarniku posmarować ich wierzch roztrzepanym żółtkiem i oprószyć cukrem (najlepiej tym grubym kryształem) albo podobnie jak ja po wystudzeniu obtoczyć w cukrze pudrze

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Ciasteczka, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *