Piegowate kwiatuszki z marmoladą

Ponieważ zajmuję się wpisem o charakterze wspomnieniowym, to dzisiaj również podam namierzony i wypróbowany już jesienią, może ciut bardziej pracochłonny (jednak nie przesadnie) przepis niż wczoraj, ale za to wzbogacony o ulubioną marmoladę (u mnie wieloowocowa, bo różana jakoś tak bardziej kojarzy mi się z rogalikami): kruche ciasteczka z makiem, pachnące masłem i śmietaną, oprószone słodkim cukrem pudrem albo i nie – jak kto woli.

Do herbaty wyśmienite 😉

Przepis na piegowate ciasteczka z marmoladą (około 60 sztuk – już sklejonych) (Przepis pochodzi z bloga: http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/)

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej (tortowej)
  • 250 g masła
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki śmietany 18%
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki suchego maku
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • twarda marmolada wieloowocowa (do przełożenia)
  • cukier puder (do oprószenia)

Sposób przygotowania:

Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować na grubość 3mm, foremką w kształcie kwiatka powycinać ciasteczka, ułożyć na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 15 minut, w temperaturze 180°C

Wyjąć. Wystudzić. Przełożyć marmoladą, a z wierzchu oprószyć cukrem pudrem.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Ciasteczka, Makowce, z makiem, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *