Czy ktoś ma ochotę na ciasto czekoladowe? Bardzo czekoladowe, bez dodatku mąki, za to prawie z 0,5 kg czekolady? Wytrawne? Do tego eleganckie? Zbite (ale mniej niż klasyczne brownie; to jest bardziej maziste)? Lekko napuszone? Oblane gęstą polewą? Z posmakiem likieru Cassis? I z kwaskowatą świeżą czarną porzeczką, która jakiś czas temu pojawiła się na straganach?
Jeśli przynajmniej 3 pytania uzyskały twierdzącą odpowiedź, to jest ciasto właśnie na ten weekend – genialne 😉
Przepis na czekoladowy torcik Cassis (tortownica o średnicy 23 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
Ciasto:
- 280 g gorzkiej czekolady
- 0,5 szklanki gorzkiego kakao
- 170 g masła
- 5 dużych jajek
- 1 szklanka cukru
- 6 łyżek likieru Cassis (z czarnej porzeczki)
- szczypta soli
Polewa czekoladowa:
- 170 g gorzkiej czekolady
- 1/4 szklanki śmietany 36%
- 3 łyżki likieru Cassis (z czarnej porzeczki)
Dodatkowo:
- świeża czarna porzeczka
Sposób przygotowania:
W garnuszku umieścić masło, roztopić, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną gorzką czekoladę, gorzkie kakao i likier Cassis – wymieszać do połączenia się składników i powstania gładkiego, gęstego sosu. Lekko przestudzić.
Jajka ubić ze szczyptą soli i cukrem tak, by ich objętość zwiększyła się trzykrotnie, po czym wlać sos czekoladowy i powoli, ręcznie, szpatułką, wymieszać.
Ciasto przelać do tortownicy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 40 minut, w temperaturze 170°C (wstawić do nagrzanego piekarnika)
Wyjąć. Wystudzić. Przełożyć na paterę. Oblać polewą czekoladową (zagotować śmietanę, zdjąć z palnika, wrzucić czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać) i z wierzchu ozdobić świeżą czarną porzeczką.