Coś eleganckiego, coś z czekolady: torcik Cassis

Czy ktoś ma ochotę na ciasto czekoladowe? Bardzo czekoladowe, bez dodatku mąki, za to prawie z 0,5 kg czekolady? Wytrawne? Do tego eleganckie? Zbite (ale mniej niż klasyczne brownie; to jest bardziej maziste)? Lekko napuszone? Oblane gęstą polewą? Z posmakiem likieru Cassis? I z kwaskowatą świeżą czarną porzeczką, która jakiś czas temu pojawiła się na straganach?

Jeśli przynajmniej 3 pytania uzyskały twierdzącą odpowiedź, to jest ciasto właśnie na ten weekend – genialne 😉

Przepis na czekoladowy torcik Cassis (tortownica o średnicy 23 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

Ciasto:

  • 280 g gorzkiej czekolady
  • 0,5 szklanki gorzkiego kakao
  • 170 g masła
  • 5 dużych jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 6 łyżek likieru Cassis (z czarnej porzeczki)
  • szczypta soli

Polewa czekoladowa:

  • 170 g gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki śmietany 36%
  • 3 łyżki likieru Cassis (z czarnej porzeczki)

Dodatkowo:

  • świeża czarna porzeczka

Sposób przygotowania:

W garnuszku umieścić masło, roztopić, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną gorzką czekoladę, gorzkie kakao i likier Cassis – wymieszać do połączenia się składników i powstania gładkiego, gęstego sosu. Lekko przestudzić.

Jajka ubić ze szczyptą soli i cukrem tak, by ich objętość zwiększyła się trzykrotnie, po czym wlać sos czekoladowy i powoli, ręcznie, szpatułką, wymieszać.

Ciasto przelać do tortownicy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 40 minut, w temperaturze 170°C (wstawić do nagrzanego piekarnika)

Wyjąć. Wystudzić. Przełożyć na paterę. Oblać polewą czekoladową (zagotować śmietanę, zdjąć z palnika, wrzucić czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać) i z wierzchu ozdobić świeżą czarną porzeczką.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Czekoladowe, Przepisy, Torty i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *