Ciasto, które dzisiaj zaproponuję wyciągnęłam z piekarnika już kilka tygodni temu, ale ponieważ ciągle koncentrowałam się na czymś innym, to wstawiam je dopiero teraz, bo będąc w warzywniaku zauważyłam, że agrest jeszcze się pojawia, jednak w znikomych ilościach, a to właśnie on jest królem tego wypieku.
A jest to wypiek, zważywszy na znikomą ilość propozycji z tym owocem, naprawdę znakomity: kruche ciasto wypełnione słodką, kremową masą serową (nie jest to klasyczny sernik, ponieważ ciasto nie jest wysokie) z kwaśnym agrestowym akcentem, zasypane chrupiącą kruszonką, którą po wystudzeniu można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
Pyszne, świeże i zapewniam, że nie mdłe – następne wspaniałe do kolekcji ciast z kapryśnymi produktami, do których należy również bardziej popularne ucierane z bezą oraz biszkoptowe z agrestowym budyniem i śmietanowo-galaretkową pianką.
Polecam 😉
Przepis na kruche ciasto z agrestem i serem (blacha o wymiarach 24×35 cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://ilovebake.pl/)
Składniki:
Spód:
- 3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 250 g masła (zimnego)
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa serowa:
- 750 g twarogu półtłustego (dwukrotnie zmielonego)
- 2 jajka
- 80 g masła (roztopionego)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 500 g agrestu
Sposób przygotowania:
Z podanych składników wyrobić kruche ciasto, podzielić je na 2 części: 2/3 i 1/3 – owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 2h.
Następnie większą część wcisnąć na spód blachy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
W tym czasie przygotować masę serową: zmielony ser zmiksować z jajkami, wlać roztopione masło, wsypać cukry i mąkę ziemniaczaną – połączyć.
Masę serową wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać i lekko dociskając ponakładać umyty i osuszony agrest. Z wierzchu obsypać kruszonką powstałą ze startego na tarce pozostałego ciasta.
Piec około 40-50 minut, w temperaturze 180°C (do zarumienienia się kruszonki).
Wyjąć. Wystudzić. Można też przed podaniem obsypać cukrem pudrem.