Wielkimi krokami zbliża się sezon jabłkowy, stąd pragnę zaproponować przepis na cudowną szarlotkę, ale nie taką klasyczną, pieczoną, w kruchym cieście, z dużą ilością musu i posmakiem cynamonu, lecz znacznie lżejszą, delikatną, jeszcze w letniej atmosferze, mianowicie KRÓLEWSKĄ, czyli na mięciutkim, puszystym biszkopcie, z warstwą jabłek w zielonej galaretce i piankową śmietaną ozdobioną wiórkami z białej czekolady 🙂
Przepis na szarlotkę królewską (tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://ilovebake.pl/)
Składniki:
Biszkopt:
- 3 łyżki mąki pszennej (tortowej)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 duże jajka
- szczypta soli
Galaretkowa masa jabłkowa:
- 2 galaretki o smaku agrestowym
- 850 ml gorącej wody
- 5 dużych jabłek
*w wersji wegetariańskiej należy użyć galaretki z agarem
Masa śmietanowa:
- 350 ml śmietany 30% (użyłam 36%)
- 2 łyżki cukru pudru (czubate)
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
*w wersji wegetariańskiej żelatynę należy zastąpić agarem; ja zawsze żeluję agarem i zawsze wychodzi idealnie
Dodatkowo:
- biała czekolada
Sposób przygotowania:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodać oba cukry. Wlać żółtka i zmiksować do połączenia. Na sam koniec wsypać przesiane mąki – delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do tortownicy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 15 minut, w temperaturze 180°C (do suchego patyczka).
Wyjąć. Wystudzić. Zdjąć papier z biszkoptu i ponownie umieścić go w tortownicy.
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić, włożyć do lodówki, a gdy zaczną tężeć wmieszać w nie starte na grubych oczkach jabłka, po czym wylać na blat biszkoptowy – umieścić w lodówce do całkowitego ścięcia.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie – wystudzić.
Kremówkę miksować do momentu aż stanie się sztywna, następnie, cały czas miksując, posłodzić cukrem pudrem. Dalej, cienkim strumykiem, wlać chłodną żelatynę – połączyć.
Masę śmietanową dokładnie rozprowadzić na ściętej warstwie jabłkowej – schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Przed podaniem oprószyć wiórkami z białej czekolady.