Na nadchodzący sezon jabłkowy: deserowa szarlotka królewska

Wielkimi krokami zbliża się sezon jabłkowy, stąd pragnę zaproponować przepis na cudowną szarlotkę, ale nie taką klasyczną, pieczoną, w kruchym cieście, z dużą ilością musu i posmakiem cynamonu, lecz znacznie lżejszą, delikatną, jeszcze w letniej atmosferze, mianowicie KRÓLEWSKĄ, czyli na mięciutkim, puszystym biszkopcie, z warstwą jabłek w zielonej galaretce i piankową śmietaną ozdobioną wiórkami z białej czekolady 🙂

Przepis na szarlotkę królewską (tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://ilovebake.pl/)

Składniki:

Biszkopt:

  • 3 łyżki mąki pszennej (tortowej)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 duże jajka
  • szczypta soli

Galaretkowa masa jabłkowa:

  • 2 galaretki o smaku agrestowym
  • 850 ml gorącej wody
  • 5 dużych jabłek

*w wersji wegetariańskiej należy użyć galaretki z agarem

Masa śmietanowa:

  • 350 ml śmietany 30% (użyłam 36%)
  • 2 łyżki cukru pudru (czubate)
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

*w wersji wegetariańskiej żelatynę należy zastąpić agarem; ja zawsze żeluję agarem i zawsze wychodzi idealnie

Dodatkowo:

  • biała czekolada

Sposób przygotowania:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodać oba cukry. Wlać żółtka i zmiksować do połączenia. Na sam koniec wsypać przesiane mąki – delikatnie wymieszać.

Ciasto przelać do tortownicy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 15 minut, w temperaturze 180°C (do suchego patyczka).

Wyjąć. Wystudzić. Zdjąć papier z biszkoptu i ponownie umieścić go w tortownicy.

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić, włożyć do lodówki, a gdy zaczną tężeć wmieszać w nie starte na grubych oczkach jabłka, po czym wylać na blat biszkoptowy – umieścić w lodówce do całkowitego ścięcia.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie – wystudzić.

Kremówkę miksować do momentu aż stanie się sztywna, następnie, cały czas miksując, posłodzić cukrem pudrem. Dalej, cienkim strumykiem, wlać chłodną żelatynę – połączyć.

Masę śmietanową dokładnie rozprowadzić na ściętej warstwie jabłkowej – schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Przed podaniem oprószyć wiórkami z białej czekolady.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Jabłeczniki, szarlotki, z jabłkami, Owocowe, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *