Kolejny jesienny przepis – tym razem na solidne biszkoptowe ciastka kakaowe w kształcie uroczych jeżyków: nasączone aromatyczną kawą, nadziane słodkim kajmakiem, oblane gęstą błyszczącą polewą z gorzkiej czekolady z całą masą migdałowych kolców, pomiędzy którymi skrywają się chrupiące grzybki.
W gruncie rzeczy robi się je błyskawicznie, a poza tym, że są naprawdę smaczne, to jakoś tak cieszą oczy 🙂
A tak w ogóle, to chciałbym mieć Jeża Pigmejskiego… Prawdziwego.
Przepis na biszkoptowe jeżyki (blacha o wymiarach 23×39 cm) (9 sztuk o długości 12 cm) (Przepis na biszkopt pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
Kakaowy biszkopt:
- 2 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 2 szklanki cukru
- 10 jajek (białka i żółtka osobno)
- 4 łyżki gorzkiego kakao
- 4 łyżki oleju
- 4 łyżki zimnej wody
- 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa:
- 200 ml śmietany 30%
- 200 g gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
- 1 puszka kajmaku o smaku orzechowym
- białe draże (na oczy)
- rodzynki w czekoladzie (na nos)
- migdały w płatkach lub w słupkach (na kolce)
- ciasteczka grzybki
- poncz: 2 łyżeczki kawy + 2 łyżeczki cukru rozpuszczone we wrzątku
Sposób przygotowania:
Białka ubić z cukrem na sztywno, cały czas miksując dodać żółtka, potem olej i wodę. Na sam koniec wsypać mąkę przesianą z proszkiem oraz gorzkim kakao – wymieszać ręcznie, szpatułką.
Ciasto przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej masłem oraz oprószonej bułką tartą.
Piec około 35 minut, w temperaturze 180°C (do suchego patyczka).
Wyjąć. Wystudzić. Powycinać foremką w kształcie łezki jeżyki. Od spodu delikatnie wydrążyć łyżką, nasączyć w środku i z brzegów, nadziać kajmakiem, potem przykryć tym wykrojonym fragmentem biszkoptu. Odwrócić, nasączyć kawowym ponczem również wierzch, oblać go polewą (podgrzać śmietanę, a gdy zacznie wrzeć zdjąć ją z palnika i wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos). Ozdobić: białe draże – oczy, rodzynki w czekoladzie – nos, płaki/słupki migdałów – kolce, a pomiędzy nimi grzybki.