Znakomita babka na wielkanocny stół z dodatkiem suchego maku, który przy każdym kęsie przyjemnie chrupie, z wierzchu pokryta polewą z białej czekolady oraz kandyzowanymi wiśniami. Ciasto jest zarówno wilgotne, jak i piaskowe, bardzo miękkie, a sama słodycz idealnie zrównoważona.
Robi się ją naprawdę szybko i bezproblemowo, a warto, bo jest przepyszna 😉
Przepis na babkę makową z białą czekoladą (forma na babkę o średnicy spodu 24cm) (Przepis pochodzi z bloga:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/ )
Składniki:
Babka:
- 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki suchego maku
- 1 szklanka cukru
- 6 jajek
- 200 g miękkiego masła
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu rumowego
- szczypta soli
Polewa z białej czekolady:
- 100 g białej czekolady
- 80 ml śmietany 30%
Dodatkowo:
- wiśnie kandyzowane (do ozdoby)
Sposób przygotowania:
Masło utrzeć z cukrem na puch, potem dodać jajka – zmiksować na jednolitą masę, po czym wsypać mak, skórkę otartą z cytryny i wlać aromat rumowy – połączyć. Na sam koniec wmieszać obie mąki przesiane z solą i proszkiem do pieczenia.
Ciasto przelać do foremki wysmarowanej masłem oraz oprószonej bułką tartą (chyba, że jest silikonowa – wtedy nie trzeba).
Piec około 45 minut, w temperaturze 170°C (do suchego patyczka).
Wyjąć. Wystudzić.
Z wierzchu oblać polewą z białej czekolady (zagotować śmietankę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki białą czekoladę, odczekać aż się rozpuści i energicznie wymieszać na gładki sos) i ozdobić kandyzowanymi wiśniami.