Przepis na torcik, który śmiało można określić królem letnich wypieków: kakaowe, mięsiste blaty nasączone wiśniówką, aksamitny krem śmietankowy, soczysta frużelina z truskawek, malin, jagód i czereśni oraz wierzch udekorowany na wzór kopca stworzonego przez kreta, tyle, że zamiast niego, wyłaniają się świeże owoce 😉
Co ciekawe i zachęcające: blaty wykonuje się bez użycia miksera (!), ponieważ to nie jest klasyczny biszkopt, lecz ciasto kakaowe (wykorzystam je jeszcze nie raz).
Nie jest to wypiek nazbyt słodki, ale właśnie idealnie zrównoważony: bardziej wytrawne blaty, słodki krem, kwaskowata frużelina i owoce.
Ciasto jest podzielne i sycące.
Idealna propozycja na szczególne okazje (chociaż zapewne nikt się nie obrazi, jeśli wjedzie na stół w dzień powszedni), bo prezentuje się naprawdę elegancko, a do tego smakuje każdemu 😉
Przepis na kakaowy torcik z kremem, frużeliną i owocami lata (tortownica o średnicy 20 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
Ciasto kakaowe:
- 150 g mąki pszennej (tortowej)
- 60 g gorzkiego kakao
- 1 i 1/4 szklanki brązowego cukru
- 150 ml mleka
- 130 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 3 duże jajka
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem śmietankowy:
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany 36% lub 30%
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Frużelina z owoców lata:
- 250 g owoców lata (truskawki, czereśnie, jagody, maliny)
- 1,5 łyżeczki agaru (lub żelatyny)
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
Dodatkowo:
- wiśniówka (do nasączenia)
- świeże owoce lata (do ozdoby)
Sposób przygotowania:
W misce umieścić jajka, mleko, olej, cukier i ekstrakt z wanilii – wymieszać ręcznie, rózgą kuchenną, do połączenia.
Następnie wsypać mąkę przesianą z gorzkim kakao, sodą oraz proszkiem – również wymieszać ręcznie.
Ciasto przelać do tortownicy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 50 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka), w temperaturze 170°C.
Wyjąć. Wystudzić. Odciąć górkę (zostawić do pokruszenia wierzchu) i przekroić na 2 blaty.
Przygotować frużelinę z owoców lata: agar (lub żelatynę) zalać wodą, wymieszać i odstawić na chwilę do napęcznienia. Owoce umyć, pokroić, wrzucić do garnka, posypać cukrem i podgrzać aż do jego rozpuszczenia. Następnie wlać sok z cytryny oraz dobrze wymieszaną z wodą mąkę – dokładnie połączyć i podgrzać. Agar ustawić na palniku i podgrzać króciutko, tylko by się rozpuścił (ale nie doprowadzać do wrzenia, bo straci właściwości żelujące) – wlać do jeszcze ciepłych owoców i odstawić do wystudzenia.
Wykonanie:
Pierwszy blat ciasta kakaowego ułożyć na paterze, nasączyć wiśniówką, posmarować 3/4 kremu śmietankowego (zmiksować wszystkie składniki na gęsty krem), dalej frużeliną, przycisnąć drugim blatem, nasączyć, posmarować pozostałym kremem, oprószyć pokruszonym ciastem i ozdobić świeżymi owocami – schłodzić.
Przechowywać w lodówce.