Dzisiaj jest Międzynarodowy Dzień Sernika – bawią mnie takie Dni Bez Stanika, Dni Pizzy, Czekolady, Naleśnika, Musztardy, UFO, Pikantnych Potraw, Piegów, Łapania za Pupę czy Rzucania Owsem w Wieśniaków, ale akurat dzisiejszy jest miłym pretekstem do podzielenia się przepisem na kolejny smaczny sernik ze znanym już kruchuteńkim, maślanym spodem z przewagą mąki krupczatki, również często przeze mnie wykorzystywaną, bo idealną, ciężką, ale jednocześnie kremową masą serową, słodką warstwą kokosową i błyszczącą polewą z gorzkiej czekolady 😉
Przepis na sernik z masą kokosową (blacha o wymiarach 34x25cm ) (Przepis na spód pochodzi z bloga: https://smacznapyza.blogspot.com/, a na masę serową z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
Ciasto:
- 240 g mąki krupczatki
- 80 g mąki pszennej (tortowej)
- 15 g cukru pudru
- 200 g masła
- 4 żółtka
- 10 g proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa serowa:
- 1,5 kg twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
- 300 ml śmietany 36%
- 6 dużych jajek
- 2 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej (tortowej)
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
Polewa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 80 ml śmietany 30%
Dodatkowo:
- 2 puszki gotowej masy kokosowej
W razie problemów ze znalezieniem gotowej masy kokosowej można wykonać ją z tego przepisu:
Masa kokosowa:
- 400 g gęstego mleka kokosowego
- 1/4 szklanki mleka (do rozrobienia budyniu)
- 200 g wiórków kokosowych
- 2 tabliczki białej czekolady
- 1 duże opakowania budyniu śmietankowego
- 1/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 płaska łyżka masła
Gęste mleko kokosowe zagotować z cukrem oraz cukrem waniliowym, po czym dodać wiórki kokosowe oraz masło – wymieszać. Budyń rozpuścić w 1/4 szklanki mleka – wlać do masy kokosowej – wymieszać. Na samym końcu dodać połamaną na kostki białą czekoladę – mieszać aż do rozpuszczenia.
Sposób przygotowania:
Zagnieść składniki na spód – schłodzić przez 1h w lodówce, po czym wcisnąć w spód wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.
Podpiec około 15 minut, w temperaturze 180°C (musi się zarumienić).
Na podpieczony spód wylać masę serową (wystarczy tylko zmiksować składniki).
Piec około 70-75 minut, w temperaturze 150°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika).
Wyjąć. Wystudzić. Z wierzchu posmarować masą kokosową i oblać polewą czekoladową (podgrzać śmietankę, zdjąć z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos) – schłodzić.
Przechowywać w lodówce.