Sernik z masą kokosową

Dzisiaj jest Międzynarodowy Dzień Sernika – bawią mnie takie Dni Bez Stanika, Dni Pizzy, Czekolady, Naleśnika, Musztardy, UFO, Pikantnych Potraw, Piegów, Łapania za Pupę czy Rzucania Owsem w Wieśniaków, ale akurat dzisiejszy jest miłym pretekstem do podzielenia się przepisem na kolejny smaczny sernik ze znanym już kruchuteńkim, maślanym spodem z przewagą mąki krupczatki, również często przeze mnie wykorzystywaną, bo idealną, ciężką, ale jednocześnie kremową masą serową, słodką warstwą kokosową i błyszczącą polewą z gorzkiej czekolady 😉

Przepis na sernik z masą kokosową (blacha o wymiarach 34x25cm )  (Przepis na spód pochodzi z bloga: https://smacznapyza.blogspot.com/, a na masę serową z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

Ciasto:

  • 240 g mąki krupczatki
  • 80 g mąki pszennej (tortowej)
  • 15 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 4 żółtka
  • 10 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 1,5 kg twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
  • 300 ml śmietany 36%
  • 6 dużych jajek
  • 2 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej (tortowej)
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 80 ml śmietany 30%

Dodatkowo:

  • 2 puszki gotowej masy kokosowej

W razie problemów ze znalezieniem gotowej masy kokosowej można wykonać ją z tego przepisu:

Masa kokosowa:

  • 400 g gęstego mleka kokosowego
  • 1/4 szklanki mleka (do rozrobienia budyniu)
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 1 duże opakowania budyniu śmietankowego
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżka masła

Gęste mleko kokosowe zagotować z cukrem oraz cukrem waniliowym, po czym dodać wiórki kokosowe oraz masło – wymieszać. Budyń rozpuścić w 1/4 szklanki mleka – wlać do masy kokosowej – wymieszać. Na samym końcu dodać połamaną na kostki białą czekoladę – mieszać aż do rozpuszczenia.

Sposób przygotowania:

Zagnieść składniki na spód – schłodzić przez 1h w lodówce, po czym wcisnąć w spód wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.

Podpiec około 15 minut, w temperaturze 180°C (musi się zarumienić).

Na podpieczony spód wylać masę serową (wystarczy tylko zmiksować składniki).

Piec około 70-75 minut, w temperaturze 150°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika).

Wyjąć. Wystudzić. Z wierzchu posmarować masą kokosową i oblać polewą czekoladową (podgrzać śmietankę, zdjąć z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos) – schłodzić.

Przechowywać w lodówce.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy, Przepisy, Serniki i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *