Babka górnicza (cynamonowo-kakaowa z bakaliami)

Lubię, gdy mgła przysłania świat, bo wyostrzają mi się zmysły i nęci tajemnica.

Taki był dzisiejszy poranek: stojąc przed kuchennym oknem ze szklanką gorzkiej kawy widziałam tylko ledwie zarysowany pień brzozy i przedzierające przez mleczną gęstwinę korale jarzębiny.

Nakręcona nieuchwytnym wyobraźnia.

Mogłabym tak stać i odczuwać godzinami.

 

A tak poza kawą i enigmami krajobrazu mam sprawdzony już przepis na wspaniałą babkę górniczą: łatwa w przygotowaniu, miękka, puszysta i wilgotna.

To propozycja idealna na jesienne podwieczorki, bo pachnie i smakuje gorzkim kakao i cynamonem, a do tego jest bardzo nafaszerowana bakaliami; i w środku, i na zewnątrz, no i jeszcze ta błyszcząca polewa 😉

Przepis na babkę górniczą (cynamonowo-kakaową z bakaliami) (forma na babkę o średnicy spodu 22cm) (Przepis pochodzi z bloga: https://malacukierenka.pl/)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1 szklanka mleka
  • 130 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki dżemu z owoców leśnych
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • 2 garści poszatkowanych orzechów (użyłam mieszanki włoskich, laskowych, ziemnych, nerkowców i brazylijskich)
  • 2 garści drobnych rodzynków wymieszanych z żurawiną 

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 80 ml śmietany 30%

Dodatkowo:

  • bakalie (do ozdoby)

Sposób przygotowania:

Masło utrzeć z cukrem na puch, po czym dodać jajko i dżem. Następnie należy wsypać cynamon, gorzkie kakao, sodę, 1 szklankę mąki i 0,5 szklanki mleka – krótko wymieszać i dodać resztę mąki i pozostałe mleko – wymieszać na jednolitą masę.
Na sam koniec delikatnie wmieszać posiekane orzechy, żurawinę oraz rodzynki.

Ciasto przelać do formy na babkę wysmarowanej masłem oraz oprószonej bułką tartą  (chyba, że jest silikonowa – wtedy nie trzeba).

Piec około 55-60 minut, w temperaturze 180°C (do suchego patyczka).

Wyjąć. Wystudzić.

Schłodzoną oblać z wierzchu polewą czekoladową (podgrzać śmietanę, a gdy zacznie wrzeć zdjąć ją z palnika i wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos) i posypać bakaliami.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babki, Przepisy, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *