Lubię, gdy mgła przysłania świat, bo wyostrzają mi się zmysły i nęci tajemnica.
Taki był dzisiejszy poranek: stojąc przed kuchennym oknem ze szklanką gorzkiej kawy widziałam tylko ledwie zarysowany pień brzozy i przedzierające przez mleczną gęstwinę korale jarzębiny.
Nakręcona nieuchwytnym wyobraźnia.
Mogłabym tak stać i odczuwać godzinami.
A tak poza kawą i enigmami krajobrazu mam sprawdzony już przepis na wspaniałą babkę górniczą: łatwa w przygotowaniu, miękka, puszysta i wilgotna.
To propozycja idealna na jesienne podwieczorki, bo pachnie i smakuje gorzkim kakao i cynamonem, a do tego jest bardzo nafaszerowana bakaliami; i w środku, i na zewnątrz, no i jeszcze ta błyszcząca polewa 😉
Przepis na babkę górniczą (cynamonowo-kakaową z bakaliami) (forma na babkę o średnicy spodu 22cm) (Przepis pochodzi z bloga: https://malacukierenka.pl/)
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 1 szklanka mleka
- 130 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki dżemu z owoców leśnych
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka gorzkiego kakao
- 2 garści poszatkowanych orzechów (użyłam mieszanki włoskich, laskowych, ziemnych, nerkowców i brazylijskich)
- 2 garści drobnych rodzynków wymieszanych z żurawiną
Polewa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 80 ml śmietany 30%
Dodatkowo:
- bakalie (do ozdoby)
Sposób przygotowania:
Masło utrzeć z cukrem na puch, po czym dodać jajko i dżem. Następnie należy wsypać cynamon, gorzkie kakao, sodę, 1 szklankę mąki i 0,5 szklanki mleka – krótko wymieszać i dodać resztę mąki i pozostałe mleko – wymieszać na jednolitą masę.
Na sam koniec delikatnie wmieszać posiekane orzechy, żurawinę oraz rodzynki.
Ciasto przelać do formy na babkę wysmarowanej masłem oraz oprószonej bułką tartą (chyba, że jest silikonowa – wtedy nie trzeba).
Piec około 55-60 minut, w temperaturze 180°C (do suchego patyczka).
Wyjąć. Wystudzić.
Schłodzoną oblać z wierzchu polewą czekoladową (podgrzać śmietanę, a gdy zacznie wrzeć zdjąć ją z palnika i wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos) i posypać bakaliami.